Zagrebački holding HrvatskiEnglishMapa weba
 

2. ZAGREBAČKI OBRTNIČKI SAJAM

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i suorganizaciji Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog velesajma održava se na Zagrebačkom velesajmu od 26. – 28. travnja 2017.

Sajam predstavlja promociju obrtničkih zanimanja među mladim generacijama jer se na njemu vrši prezentacija različitih obrtničkih zanimanja radi motiviranja mladih za upis strukovnih obrtničkih škola, održavaju obrtničke manifestacije (modne revije, frizerski show,  revija kozmetičara - Zlatni ruž, cvjećara, nagradne igre za učenike i dr) a na sajmu se i prezentiraju kratki filmovi o deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

Organiziraju se i posjeti osnovnih i srednjih obrtničkih škola s ciljem popularizacije obrtničkih zanimanja među mladim generacijama.(prošlogodišnji sajam posjetilo je više od 3000 učenika osnovnih škola).

Prezentiraju  se razna  strukovna zanimanja (alatničari, automehaničari, autostruke, bravari, kovači, metalci, plastičari, električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci, fotografi, knjigoveže fotokopiraone, kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari, frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari, intelektualne usluge, suveniri, zlatari, staklari, optičari, krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari, trgovci, ugostitelji, slastičari, vinogradari, prijevoznici, taksi vozači  i dr.)

S prošlogodišnjeg Obrtničkog sajma 2016
 
Prvi “Zagrebački obrtnički sajam” koji se od 21. do 24. travnja održavao na Zagrebačkom velesajmu u cilju promocije obrtničkih zanimanja među mladima, posjetilo je više od 2.500 učenika koji su na sajmu mogli upoznati mnoga obrtnička zanimanja, te odabrati svoje buduće zanimanje.

Tijekom trajanja sajma učenicima i ostalim posjetiteljima predstavljene su prezentacije obrta i strukovnih  zanimanja kroz koje su ih vodili obrtnici-majstori sa područja Zagreba i Zagrebačke županije. 

Učenici su mogli isprobati kako se izrađuju kišobrani, kako napraviti cvjetne aranžmane te kako napraviti frizure ukrašene cvijećem a jedna od zanimljivijih stanica bila je kod građevinara gdje su se učenici između ostalog, mogli okušati u natjecanju zabijanja čavala.

Svečanom otvorenju sajma, 22. 04. 2016. prisustvovali su gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, pomoćnica ministra poduzetnštva i obrta Ana Mandac, župan Zagrebačke županije sa suradnicima i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Na otvaranju su također bili i potpredsjednici Obrtničke komore Zagreb, predsjednici i tajnici udruženja obrtnika s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te više od 200 učenika iz zagrebačkih škola zajedno sa profesorima i ravnateljima.

Okupljenima je u pozdravnom govoru predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić zahvalio na potpori te ukazao na potrebu dualnog obrazovanja u Hrvatskoj budući da je sajam bio namjenjen učenicima sedmih i osmih razreda koji na sajmu mogu odabrati svoje buduće zanimanje.

Realizacija prvog sajma na kojem obrtnici prezentiraju svoju struku, a ne samo proizvode, ostvarena je zahvaljujući suradnji s Gradskim ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, uz veliku potporu gradonačelnika, objasnio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Treći dan sajma, subotu 23. 04. obilježila je humanitarna manifestacija "Groznica maturalne večeri“ čiji je cilj u potpunosti odjenuti maturante štićenike domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi za maturalnu večer te im na taj način olakšati pripremu za tako važan dan. 

Ove godine obrtnici su opremili 15 maturanata odjećom, obućom, modnim dodacima, šminkom, frizurama i nakitom, a simbolične poklon bonove predstavnicima domova I. G. Kovačić i A. G. Matoš uručili su predsjednik UOGZ,  Antun Trojnar,  predsjednik OKZ, Mirza Šabić i predsjednik  HOK-e, Dragutin Ranogajec.

Također, iste večeri održan je i 6.“Zlatni ruž“, natjecanje Sekcije kozmetičara Udruženja obrtnika grada Zagreba i Zagrebačke županije a pobjedu je, u konkurenciji sa još osam djevojaka,  odnijela Andrea Pavlic, vlasnica kozmetičkog salona Andrea

Ovogodišnja tema natjecanja bila je "Bridal" a natjecateljice su svoje modele prema pravilima OMC po prvi put dovele već našminkane pred stručni žiri u kojem su bili vizažistica Zdenka Mihelj te frizer i vizažist Dražen Crnadak.

Drugo mjesto pripalo je Pauli Budak, a treće mjesto osvojila je Nikolina Stojanović.

Sajam je završen u nedjelju, 24. 04. kulinarskim show-om u kojem su sudjelovali obrtnici iz UO Grada Zagreba; UO Jastrebarsko; UO Dugo Selo;  UO  Sesvete, UO Ivani Grad; UO sv.Ivan Zelina; UO prijevoznika, UO trgovaca i UO ugostitelja.

U žestokoj konkurenciji pripremanja tradicionalnih jela najuspješniji su bili obrtnici iz Jastrebarskog dok je drugo mjesto pripalo prijevoznicima, a treće obrtnicima iz Sv. Ivan Zeline.

Također, u sklopu sajma promovirao se i EU projekt IN PODUZETNIK - Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177) kojeg Zagrebačka županija provodi u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb. 

Oduševljeni smo, presretni. Imamo podršku za sljedeću godinu od Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Ministarstva poduzetništva i obrta. Nadamo se da će nam se pridružiti još i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da sajam dignemo još na veću razinu”, izjavio je predsjednik OKZ Mirza  Šabić.

Organizatori: Grad Zagreb, Obrtnička komora Zagreb, Udruženje obrtnika grada Zagreba, Zagrebački velesajam