Zagrebački holding HrvatskiEnglishMapa weba
 

2. FESTIVAL MASLINA U ZAGREBU

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, 4. i 5. veljače 2017. godine održat će se 2. Festival maslina u Zagrebu

Organizatori Festivala su udruga Zagrebački maslinarski institut i Savjetodavna služba. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a partner Zagrebački velesajam.

Medijski pokrovitelji festivala su Hanza Media (Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i časopis "Maslina"), Zadarski list te časopis "Maslinar".Najvažniji cilj ove izložbe je približiti građanima Grada Zagreba maslinu i proizvode od masline kroz:

 • prodajnu izložbu na kojoj će se predstaviti pojedinačni maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima
 • predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja
 • kušaonice ulja (vođena degustacija) pod vodstvom certificiranih stručnjaka koja omogućuje prepoznavanje i razlikovanje dobrih od loših ulja
 • kreativne radionice za izradu krema od maslinova ulja
 • gastro program
 • program za djecu

Želimo da ova manifestacija preraste u tradicionalno godišnje zimsko druženje građana Grada Zagreba s maslinom i maslinarima.

Usmjereni na maslinare:
 
 • Cilj nam je okupiti maslinare iz cijele Hrvatske, kako profesionalce tako i rekreativce-amatere, te im omogućiti da predstave svoje proizvode zagrebačkoj publici te potaknuti razmjenu znanja i iskustava kroz predavanja, rasprave i druženje.
 • Pripremljena su stručna i zanimljiva predavanja zasnovana na najnovijim saznanjima o postizanju optimalne kvalitete proizvoda (važni koraci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju ulja) i metodama provjere kakvoće. Predavanja su osmišljena uz svesrdnu pomoć suorganizatora manifestacije- Savjetodavne službe
 • Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivačkog žirija za 140 pristiglih uzoraka maslinova ulja. Kemijsku analizu ulja je proveo Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a senzorsku analizu certificirani članovi Udruge senzorskih analitičara „Olea“, Šibenik.
 • Također smo organizirali EU kutak gdje će zainteresirani maslinari (i šire) moći dobiti informacije o poticajima i financiranju iz fondova Europske unije.
 • Predstavljeni će biti i proizvodi i alati za maslinarstvo

I ove godine nastavljamo s vrijednom akcijom u suradnji sa Zakladom "Ana Rukavina" koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Pozivamo sve posjetitelje i masilnare da se kratko zaustave uz štand Zaklade, i upoznaju s njenim radom te one starosti između 18 i 40 godina da se upišu u Registar te tako pomognu oboljelima diljem svijeta da nađu svog podudarnog darivatelja.

O  organizatorima

Organizator Festivala, Zagrebački maslinarski institut, neprofitna je udruga koja okuplja maslinare s prebivalištem u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a čiji se maslinici protežu duž naše obale (Istra, Krk, Rab, Pag, Zadarsko zaleđe, okolica Skradina i Šibenika, Primošten, Makarska, Brač, Hvar, Korčula, Koločep).

Osnovana je početkom 2011. godine radi povezivanja, edukacije i dijeljenja iskustava među maslinarima s krajnjim ciljem podizanja kvalitete maslinova ulja i drugih proizvoda na bazi maslina.

Udruga trenutno broji oko 80 članova, s tendencijom rasta, od kojih velik broj postiže vrijedne rezultate u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinova ulja, što su potvrdili brojnim nagradama na izložbama u Splitu, Vodicama, Zadru, Pisku.

Upravo tu ljubav prema maslini članovi Zagrebačkog maslinarkog instituta žele podijeliti sa svojim sugrađanima pozivajući ih da posjete i sudjeluju u programu Festivala maslina u Zagrebu.

Dodatne informacije o Zagrebačkom maslinarskom institutu možete naći na mrežnoj stranici:  www.zagreboliveinstitute.hr
 
Suorganizator Festivala je Savjetodavna služba čija je vizija bolji životni standard obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača hrane i subjekata u ribarstvu i šumarstvu.

Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje. 

Ciljevi Savjetodavne službe:

1. Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, subjekata u ribarstvu i šumoposjednika
2. Učinkovitije korištenje nacionalnih i EU programa
3. Provođenje godišnjeg FADN istraživanja
4. Stručni nadzor integrirane proizvodnje
5. Stručno obrazovanje i osposobljavanje poljoprivrednih gospodarstava, subjekata u ribarstvu i šumoposjednika
6. Vođenje evidencija za šume šumoposjednika
7. Planiranje i administriranje nabave radova u gospodarenju šumama šumoposjednika
 
Dodatne informacije o Savjetodavnoj službi možete naći na www.savjetodavna.hr