Press

Saznajte više
KAD SLAVONCI KUHAJU ...

Svaki dan u paviljonu 8 pripremaju se i degustiraju hrvatska tradicionalna jela. Danas je na rasporedu Osječko baranjska županija.

Vinogradarski gulaš, savijutke od kruha i paštetu od čvaraka pripremali su vrijedni kuhari iz Udruge kuhara Osječko-baranjske županije, Restoran Lipov Hlad i Obrtnička škola.

S nama su podijelili i recepte pa ih mi dijelimo s vama.

Vinogradarski gulaš

Na svinjskoj masti popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada luk porumeni dodati meso isjeckano na kockice. Sve zajedno pržiti u poklopljenoj posudi 15 do 20 minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga dodati koncentrat rajčice, crvenu mljevenu papriku i malo brašna. Podliti sa temeljcem ili vodom tek toliko da pokrije meso. Pirjati oko 45 minuta uz povremeno miješanje i podlijevanje sa temeljcem (vodom). Dodati šampinjone i slaninu isjeckanu na kockice, pikant kobasicu te začiniti lovorovim listom, češnjakom, soli i paprom. Sve skupa pirjati 10tak minuta i poslužiti uz savijutke od kruha.

Savijuci od kruha

Stariji kruh izrezati na kockice i zaliti sa kipućim mlijekom. Dodati svježa jaja, kosani češnjak i peršin u listu, suha slanina i sitno isjeckani crveni luk. Sve začiniti sa solju i paprom, dobro promiješati, oblikovati savijutak i umotati ga u prijanjajuću foliju. Kuhati ga u kipućoj vodi 15-ak minuta. Skinuti foliju kada je gotovo, prerezati na ploške i poslužiti uz gulaš.

Pašteta od čvaraka

U blenderu pomiješati čvarke, jaja, crveni luk, češnjak u granulama, senf, kisele krastavce, sol i papar.

U slast!