O sajmu

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i suorganizaciji Grada ZagrebaZagrebačke županije i Zagrebačkog velesajma održava se na Zagrebačkom velesajmu od 25. – 27. travnja 2018.

Sajam predstavlja promociju obrtničkih zanimanja među mladim generacijama jer se na njemu vrši prezentacija različitih obrtničkih zanimanja radi motiviranja mladih za upis strukovnih obrtničkih škola, održavaju obrtničke manifestacije (modne revije, frizerski show,  revija kozmetičara - Zlatni ruž, cvjećara, nagradne igre za učenike i dr.) a na sajmu se i prezentiraju kratki filmovi o deficitarnim obrtničkim zanimanjima.


Organiziraju se i posjeti osnovnih i srednjih obrtničkih škola s ciljem popularizacije obrtničkih zanimanja među mladim generacijama.(prošlogodišnji sajam posjetilo je više od 3000 učenika osnovnih škola).

Prezentiraju  se razna  strukovna zanimanja (alatničari, automehaničari, autostruke, bravari, kovači, metalci, plastičari, električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci, fotografi, knjigoveže fotokopiraone, kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari, frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari, intelektualne usluge, suveniri, zlatari, staklari, optičari, krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari, trgovci, ugostitelji, slastičari, vinogradari, prijevoznici, taksi vozači  i dr.).


2.  “Zagrebački obrtnički sajam” koji se od 26. do 28. travnja održavao na Zagrebačkom velesajmu u cilju promocije obrtničkih zanimanja među mladima, posjetilo je više od 3.000 učenika koji su na sajmu mogli upoznati mnoga obrtnička zanimanja, te odabrati svoje buduće zanimanje.

Tijekom trajanja sajma učenicima i ostalim posjetiteljima predstavljene su prezentacije obrta i strukovnih  zanimanja kroz koje su ih vodili obrtnici-majstori sa područja Zagreba i Zagrebačke županije. 

Učenici su mogli isprobati kako se izrađuju kišobrani, kako napraviti cvjetne aranžmane te kako napraviti frizure ukrašene cvijećem a jedna od zanimljivijih stanica bila je kod građevinara gdje su se učenici između ostalog, mogli okušati u natjecanju zabijanja čavala.

Sajam je otvorio gosp. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.


Prilikom otvorenja, okupljene su pozdravili i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić; v.d. predsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško, veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez, pomoćnica ministrice u Upravi za poduzetništvo i obrt Ana Mandac te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Na otvaranju su također bili i potpredsjednici Obrtničke komore Zagreb, predsjednici i tajnici udruženja obrtnika s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te više od 200 učenika osmih razreda iz zagrebačkih škola zajedno sa profesorima i ravnateljima. 

Okupljenima je u pozdravnom govoru predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić zahvalio na potpori te ukazao na potrebu dualnog obrazovanja u Hrvatskoj budući da je sajam bio namjenjen učenicima sedmih i osmih razreda koji na sajmu mogu odabrati svoje buduće zanimanje.

Realizacija prvog sajma na kojem obrtnici prezentiraju svoju struku, a ne samo proizvode, ostvarena je zahvaljujući suradnji s Gradskim ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, uz veliku potporu gradonačelnika, objasnio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Treći dan sajma, petak 28. 04. obilježila je humanitarna manifestacija "Groznica maturalne večeri“ čiji je cilj u potpunosti odjenuti maturante štićenike domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi za maturalnu večer te im na taj način olakšati pripremu za tako važan dan. 

Ove godine obrtnici su opremili 15 maturanata odjećom, obućom, modnim dodacima, šminkom, frizurama i nakitom, a simbolične poklon bonove predstavnicima domova I. G. Kovačić i A. G. Matoš uručili su predsjednik UOGZ,  Antun Trojnar,  predsjednik OKZ, Mirza Šabić i predsjednik  HOK-e, Dragutin Ranogajec.


Također, iste večeri održan je i 7. “Zlatni ruž“, natjecanje Sekcije kozmetičara Udruženja obrtnika grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Sajam je završen u subotu, 29. 04. kulinarskim show-om u kojem su sudjelovali obrtnici iz UO Grada Zagreba; UO Jastrebarsko; UO Dugo Selo;  UO  Sesvete, UO Ivani Grad; UO sv.Ivan Zelina; UO prijevoznika, UO trgovaca i UO ugostitelja.

Također, u sklopu sajma promovirao se i EU projekt IN PODUZETNIK - Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177) kojeg Zagrebačka županija provodi u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb. 

"Oduševljeni smo, presretni. Imamo podršku za sljedeću godinu od Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Ministarstva poduzetništva i obrta. Nadamo se da će nam se pridružiti još i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da sajam dignemo još na veću razinu”, izjavio je predsjednik OKZ Mirza  Šabić.