ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE

Kako aktualna globalna kriza utječe na energetski sektor i da li je ovo pravo vrijeme za ubrzanje tranzicije?

Ova kriza nam je jasno pokazala koliko naša aktivnost utječe na klimatske promjene i da odgovornim ponašanjem možemo utjecati na zelenu budućnost planete. Ponovo nam se otvara pitanje kako rasti i razvijati se, a da ne utječemo negativno na okoliš. I zato se s pravom pitamo može li tranzicija biti zelenija? Koliko nam u tome pomažu Energetska strategija RH, Nacionalni energetski i klimatski plan i Europski zeleni plan – Green Deal?

Pred investitorima se otvaraju brojna pitanja. U naftno plinskom sektoru došlo je do rekordnog pada cijena. Kako će se to odraziti na postojeće i buduće investicijske planove ta da li će doći do strukturnih problema? Kakve nam investicije trebaju? Niske cijene utječu na investicije. Kako stoje investicije u fosilnu energetiku, a kako u obnovljive izvore energije? Gdje bi trebalo investirati?
Republika Hrvatska se je opredijelila za zelenu agendu.

U sljedećih deset godina očekujemo izgradnju 2.265 MW kapaciteta obnovljivih izvora energije i to prema premijskom modelu. Jedna faza razvoja obnovljivih izvora je za nama i ulazimo u fazu koja bi trebala biti znatno zanimljivija investitorima. Kako na to gledaju proizvođači, investitori potrošači? Kako šire otvoriti vrata građanima? Može li se olakšati procedura i unaprijediti energetsko zadrugarstvo? Koliko gradovi i općine mogu poticajno djelovati na energetsku situaciju?