Press

Saznajte više
9. KONFERENCIJA – ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU UZ VIRTUALNI PRIJENOS
Zagrebački velesajam je ponovno mjesto poslovnog susreta gdje se održala 9. konferencija – Energetska budućnost Hrvatske.

ZeVent je podigao ovo konferencijsko događanje u organizaciji Lider Medija na jedan viši level. Na ulazu u Kongresnu dvoranu sudionicima su podijeljene maske, a događanje se pratilo i online putem youtube kanala Lidera.


Pokrovitelj skupa je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a sve nazočne je pozdravio Miodrag Šajatović glavni urednik Lidera uz prisutnost domaćina direktorice Zagrebačkog velesajma Dine Tomšić.

Otvorivši konferenciju ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je izrazio zadovoljstvo što sudjeluje na prvom ovakvom skupu u posljednjih nekoliko mjeseci.  - Kada biste me upitali gdje se Republika Hrvatska u energetskom smislu nalazi danas, mogu reći da je upravo izmijenjen zakonodavni okvir kako bi se stvorilo otvoreno okruženje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Naša je budućnost u obnovljivim izvorima energije, što proizlazi iz donesene Strategije Hrvatske 2030. - 2050. godine – dodaje ministar Ćorić.

Nacrti strategije govore da će se Hrvatska okrenuti obnovljivim izvorima energije sunca, vjetra, vode, biomase, geotermalnih izvora, no trenutno se nalazimo u tranzicijskom periodu korištenja plina i bioplina. Potrebna nam je afirmacija proizvodnje iz domaćih resursa. Hrvatska nastoji uhvatiti korak ka klimatski neutralnoj Europi. Potrebna je i afirmacija tržišne premije koja je pravednija jer će proizvođači konkurirati jedni drugima.

Ministar Ćorić je najavio do kraja godine otvaranje natječaja kojim će se afirmirati proizvodnja energije malih snaga iz biomase, bioplina…, a slijedeće godine vlada će otvoriti natječaje za proizvodnju energije većih snaga, iz sunčane energije i energije vjetra. 

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera rekao je da je sada prilika, uz stabilnu vladu, da se provede energetska strategija i da energetika bude multiplikator investicijskih aktivnosti.


Na konferenciji su govorili stručnjaci iz ovog sektora, a održala su se i dva okrugla stola na kojima je bilo riječi o tome kakvu tranziciju trebamo za jeftiniju, čistu i dostupnu energiju