Press

Saznajte više
BUDUĆNOST ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE EU

Sajmove hrane i zdravog življenja prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, podizanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, usklađivanja zajedničke poljoprivredne politike u Europskoj uniji i s tim u vezi potrebnih reformi u Republici Hrvatskoj, pružanja pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima pri podnošenju zahtjeva za novčanim potporama, financiranja poljoprivrede i prehrambene industrije bespovratnim sredstvima EU.

Posebno ističemo međunarodnu konferenciju "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije" koja će se održati 18. i 19. listopada u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma s više od dvadeset domaćih i inozemnih stručnjaka panelista i temama značajnih za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne politike i proizvodnje.
 
Unutar međunarodne konferencije "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije" s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj održat će se dva panela:

  1. Panel rasprava: Nepoštena trgovačka praksa -  pravni okvir u RH te stanje i pristup rješavanja ovog problema u EU
  2. Panel: Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi – jesu li hrvatski brend?
Iz Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije na međunarodnoj konferenciji bit će troje uvaženih inozemnih gostiju.
 
Pozdravnu riječ održat će direktorica Josefine Loriz-Hoffmann, dok će Michael Pielke, načelnik Odjela za Bugarsku, Hrvatsku, Poljsku, Sloveniju prezentirati Prijedlog europske komisije za reformu zajedničke poljoprivredne politike. Nova zajednička poljoprivredna politika i dalje će imati za cilj fleksibilniju, održivu i konkurentnu poljoprivredu s većim naglaskom na okoliš i klimu te doprinos razvoju dinamičnih ruralnih područja. Zajednička poljoprivredna politika iskazuje veću ambiciju za zaštitu okoliša i klime, a u budućnosti će poticati povećana ulaganja u istraživanje i inovacije te donijeti poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama korist od rezultata inovacija.
 
Uvodno izlaganje i hrvatski pogled na poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju te provedbu programa ruralnog razvoja dat će Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra za poljoprivredu iz Uprave za ruralni razvoj.
 
Domaći govornici redom su stručnjaci iz svih segmenata poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.
 
Među njima su Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner, Annette Kliemann, Odjel za upravljanje tržištem poljoprivrednih prehrambenih proizvoda - Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede - Uprava poljoprivrede i prehrambene industrije, Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo - Hrvatska gospodarska komora, doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, dr. sc. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma i mnogi drugi.
 
Organizatori Konferencije su Grad Zagreb, Europska komisija i Zagrebački velesajam, a suorganizator Ministarstvo poljoprivrede.