Press

Saznajte više
DAN VELIKIH PLANOVA 2020

Najvažniji poslovni skup u regiji, 12. Liderova konferencija "Dan velikih planova", ugostio je čak 280 poslovnih subjekata iz Hrvatske.

Što nas očekuje 2021. godine i kako kreirati ekonomsku politiku? Odgovor na to pitanje dali su: predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Tomislav Ćorić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić.Sajamski lider Zagrebački velesajam učinio je iskorak u konferencijskom poslovanju i u ovim netipičnim gospodarskim uvjetima bio domaćin ovako velikog skupa u Kongresnom centru Globus. Dok je u ime organizatora, najčitanijeg poslovnog tjednika Lider-a, glavni urednik Miodrag Šajatović najavio glavne treme konferencije, te ustvrdi kako nam u novonastalim gospodarskim i korporativnim okolnostima svima treba više optimizma.

"Sreća voli one koji se pripreme" - započeo je izlaganje predsjednik RH Zoran Milanović. Kako ističe, društvo i ekonomija se moraju otvoriti, te je potrebna ekonomska i politička tranzicija od zemlje za odmor, do zemlje za rad u kojoj će rasti zaposlenost.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, istaknuo je kako smo doživjeli egzogeni šok, no glavna zadaća Vlade u 2021. godini bit će oporavak gospodarstva, te jačanje proizvodnih kapaciteta i digitalna transformacija.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je rekao kako je naša ekonomija fleksibilna, a ova recesija je ukazala na deeurizaciju. No, ubrzo nakon završetka lockdown-a, opet se pokazalo kretanje ka euru, te HNB iz toga može iščitati kako je uvođenje eura dobar potez.  

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca napomenuo je kako bi volio da iduća godina bude godina velikih ostvarenja, referirajući se na naziv ovogodišnje konferencije, te pozvao sve poslodavce da dođu u HUP kako bi zajedno promijenili hrvatskog gospodarstvo na bolje. 

Na konferenciji su sudjelovali i Holger Haibach direktor zaklade Konrad - Adenauer -Stiftung za Hrvatsku i Sloveniju, Romeo Collina predsjednik Uprave Zagrebačke banke, te Debora Revoltella glavna ekonomistica Europske investicijske banke.