Press

Saznajte više
GRADIMO ZAJEDNO BUDUĆNOST

Danas je na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Proljetnih sajmova održana zanimljiva i nadasve korisna tribina - prezentacija na temu uključivanja odraslih osoba u građevinska zanimanja.

Organizatori su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje - ured ZagrebHrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Marija Halić, v. d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb iznijela je nekoliko zanimljivih podataka o kretanjima na tržištu rada na razini Grada Zagreba i Zagrebačke županije za razdoblje 2013 do 2016. godine.

Zadnje tri godine rapidno pada broj novoevidentiranih nezaposlenih osoba. Tako je prošle godine za 20% manje osoba ušlo u evidenciju Zavoda za zapošljavanje grada Zagreba.

Potreba za radnicima raste od 2014. godine.

Što se tiče građevinskog sektora  također raste potreba za radnicima. 2013 godine tražilo se 2402 osobe, a prošle čak 6225 osoba.

U ovom trenutku u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima 4000 slobodnih radnih mjesta u građevinskom sektoru.

Mi smo dio Europske unije. Osobe koje se prekvalificiraju za građevinsko zanimanje i steknu određena radna iskustva imaju mogućnost raditi bilo gdje na području EU.

Potrebe za radnicima rastu, a broj zaposlenih pada. Mi nemamo odgovarajuću radnju snagu. Mjere koje se poduzimaju su:

  • Prezentacija građevinskih zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola
  • Prezentacija za nezaposlene osobe
  • Potpore za obrazovanje nezaposlenih osoba kroz mjere aktivne politike za zapošljavanje

Trenutno se traže (i nude prekvalifikacije) za sljedeća zanimanja: monter suhe gradnje, tesar, keramičar, fasader, izolater, armirač, zidar, podopolagač i soboslikar.

Na tribini su prikazane i nove tehnologije koje se koriste u građevinskim zanimanjima. Proces rada se promijenio. Nije isto kao i prije 15 godina.