Press

Saznajte više
GRAFIČKI FAKULTET NA SAJMOVIMA INTERGRAFIKA I MODERNPAK

U sklopu izložbenog prostora Grafičkog fakulteta na sajmovima Intergrafika i Modernpak izloženi su radovi koji demonstriraju dio aktivnosti nastavnika i studenata Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

NFRARED DESIGN je inovacija koja je do sada već dobila veliki broj međunarodnih nagrada, među kojima se u posljednje vrijeme ističu Grand Prix na 65. međunarodnom sajmu inovacija Innova 2016. u Bruxellesu te zlatna medalja s posebnom pohvalom žirija i posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju na 45. salonu inovacija u Ženevi. Infrared Design je inovacija koja omogućuje tisak dvostruke slike s praktički neograničenim brojem tonova. Prva slika je vidljiva na dnevnom svjetlu, a druga slika se izdvojeno vidi u infracrvenom dijelu spektra elektromagnetskog zračenja. Dvije nezavisne grafike, dvije različite informacije, mogu biti tekstovi, slike; vektorske, piksel ili grafike generirane algoritmom.

3D MODELIRANJE predstavlja trend u okviru grafičkih komunikacija 21. stoljeća, te uključuje kako skeniranje trodimenzionalnih objekata, obradu tako dobivenih datoteka, kreiranje prototipova te njihovo fizičko ostvarivanje u tehnologiji 3D tiska.

GRF selfie i interktivni zid su hardverski i softverski razvijeni i sastavljeni na Grafičkom fakultetu i omogućavaju interakciju s korisnicima korištenjem web kamere odnosno ekrana osjetljivog na dodir. GRF selfie prepoznaje prisustvo korisnika prateći zvuk i prepoznavajući lice, a kao izlaz daje fotografije i GIF animacije obrađene filterima po uzoru na Instagram i slične aplikacije koje se automatizmom mogu objavljivati na društvenim mrežama.

Interaktivni zid radi na principu ljudskog mozga i uspoređuje frameove korištenjem suptraktivne metode što omogućuje izdvajanje područja na slici na kojem je došlo do pomaka odnosno promjene, a ključna je razlika od većine drugih rješenja to da procesorsko opterećenje ne ovisi o broju istovremenih korisnika.

U sklopu izložbenog prostora Grafičkog fakulteta predstavlja se i izdavačka odnosno nakladnička djelatnost Grafičkog fakulteta i posebno Acta Graphica – znanstveni časopis za tiskarstvo i grafičke komunikacije.

Svojim radovima predstavljaju se i studenti Grafičkog fakulteta koji izlažu fotografije nagrađene na međunarodnim fotografskim natječajima, svoje vlastite fontove dizajnirane u okviru kolegija Tipografija i svoje radove izrađene u okviru kolegija Ručni uvez knjige i Ručna izrada kutija.