Press

Saznajte više
IGOR RUDAN, U ZEMLJI KLANOVA

Igor Rudan je trenutno najpoznatiji hrvatski znanstvenik, član Royal Society of Edinburgh te autor brojnih popularno-znanstvenih članaka i knjiga "Točna boja neba" i "Zao zrak" u kojima na pristupačan način opisuje razvoj znanosti te konkretno i njegovih područja, medicine i molekularne biologije.

Na Interliberu predstavio je svoju treću knjigu "U zemlji klanova: Razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću".

Naslov treće knjige - U zemlji klanova: Razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću - aludira na njegovu drugu domovinu, Škotsku, gdje je član Kraljevskog društva u Edinburghu i direktor Centra za globalno zdravlje te jedan od najcitiranijih znanstvenika svijeta. Međutim, naslov bi se mogao pokazati umnogome primjenjiv i na Hrvatsku.

Knjiga se dijelom temelji na tekstovima koje je autor objavljivao na Facebooku od 2017. do 2019., a koji su mu u tom razdoblju u Hrvatskoj priskrbili gotovo deset tisuća stalnih pratitelja. No knjiga donosi i dodatne kratke priče i crtice iz života znanstvenika emigranta kao i eseje o gorućim pitanjima 21. stoljeća.

Svako poglavlje započinje jednom životnom poukom korisnom u prilagodbi sve bržim promjenama koje je novo stoljeće donijelo te objašnjava kako je bila naučena i zašto je važna.

Neki su od primjera: "Želiš li uspjeti kao što nitko prije nije uspio, moraš imati hrabrosti živjeti kao što nitko prije nije živio"; "Svatko zaslužuje drugu priliku, ali nitko ne zaslužuje treću priliku"; "Ne možeš vjerovati ni samome sebi, a kamoli nekom drugom"; "Što je ideja veća, konkurencija je manja"; "Puno je lakše i zabavnije rješavati tuđe probleme nego svoje"...