Press

Saznajte više
IVICA TODORIĆ – BIOGRAFIJA HRVATSKOG KRALJA BIZNISA I POLITIKE

Na Interliberu je danas predstavljena knjiga "Ivica Todorić - Biografija palog kralja biznisa i politike" ekonomskog novinara i publicista Ratka Boškovića. Uz autora, o knjizi su govorili ekonomist dr. Neven Vidaković te novinar i publicist Boris Rašeta.


Više od četvrt stoljeća Ivica Todorić gradio je uz pomoć političara i bankara svoje poslovno carstvo i stvorio ogromnu kompaniju Agrokor.

S prihodom na kraju 2015. godine od gotovo 50 milijardi kuna i sa 60.000 zaposlenih, kudikamo najveće privatne kompanije u Hrvatskoj sa sjedištem u centru Zagreba. Ta je kompanija postala kičmom hrvatskog gospodarstva.

Knjiga "Ivica Todorić" bavi se ličnošću, karijerom, usponom i padom tog najvećeg i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića. U knjizi se opisuju korijeni obitelji Todorić, uspon privrednog rukovodioca iz socijalističkog doba Ante Todorića, oca Ivice Todorića, njegovi politički problemi 1971., te zatim razvoj njegovog privatnog biznisa koji je bio temelj sinu Ivici Todoriću da stvori najveću kompaniju nezavisne Hrvatske.

Prate se odrastanje i prvi poslovni potezi Ivice Todorića u sferi uzgoja cvijeća, zatim njegovo spretno djelovanje kada je započela hrvatska tranzicija i privatizacija, prati se širenje njegovog koncerna, njegova uloga na sveukupnu privredu Hrvatske, te rast njegovog velikog pozadinskog utjecaja na hrvatsku politiku i društvo.

Opisuje se i njegovo poslovanje na međunarodnom planu, širenje na regiju, dealovi s bankama, sve do kobnog preuzimanja slovenskog "Mercatora" kada je Todorić naoko bio na vrhuncu, a zapravo na početku pada.
 
Nikada u suvremenoj hrvatskoj povijesti neki poduzetnik nije s takve visine pao tako nisko, tako naglo i tako neočekivano kao Ivica Todorić.

Ova knjiga opisuje kako se i zašto to dogodilo, kako je Todorić stvorio svoje golemo carstvo i kako ga je upropastio.