Press

Saznajte više
IZAZOVI I PRILIKE U EKO-GRADNJI NA PODRUČJU JUGOISTOČNE EUROPE

Prvi dan Proljetnih sajmova Zagrebačkog velesajma održala se radionica "Izazovi i prilike u eko-gradnji na području Jugoistočne Europe" u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Cilj radionice je bio dati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Kakve veze ima konoplja s građevinarstvom?
  • Kako potaknuti gradnju pasivnih objekata?
  • Može li eko gradnja zadovoljiti estetske kriterije arhitekture 21. stoljeća?
  • Koja je uloga klastera u kružnoj gradnji?
  • Kako se boriti protiv predrasuda o eko-gradnja?
  • Zašto je za poticanje eko-gradnje važno imati strategiju biogospodarstva?

Prijelaz s industrije temeljena na fosilnim gorivima na bioindustriju rješava neke od glavnih izazova prepoznatih u dunavskoj regiji. Smanjenjem emisija stakleničkih plinova umanjit će se ovisnost o fosilnim resursima kao i podržati ciljevi klimatskih promjena. Nadalje, eko-inovacije poduprijet će regionalni razvoj kroz diverzificiranje lokalnog gospodarstva i otvaranje novih mogućnosti zapošljavanja. Razvoj novih lanaca vrijednosti temeljenih na biološkim izvorima od primarne proizvodnje do potrošačkih tržišta mora se postići povezivanjem tvrtki iz različitih regija i industrija. Sukladno tome, takvi lanci vrijednosti zahtijevaju usvajanje novih tehnologija i visoko razvijene sposobnosti tvrtki da djeluju u međusobno povezanim lancima vrijednosti.

Uloga sektora ekološke izgradnje

Jedan od lanaca vrijednosti temeljenih na biološkim izvorima koji može podržati daljnji razvoj bioindustrije je i sektor ekološke izgradnje. Uz dugogodišnju tradiciju, drvno-prerađivačka industrija u dunavskoj regiji vrlo je dobro razvijena te raspolaže znanjem, istraživačkim sposobnostima, kvalitetom i dizajnom. Brojne su prednosti ekološke izgradnje za daljnji razvoj cjelokupnog gospodarskog sustava dunavske regije, no stručnjaci još uvijek traže najbolji pristup glavnom izazovu povezanom s promjenom percepcije društva te podizanjem svijesti javnosti o potrebi i važnost korištenja biomaterijala u građevinarstvu.

Raskoraci i izazovi

Industrija i njezini kupci trenutno su više orijentirani na cijenu i ne razmišljaju toliko o utjecaju na okoliš. Glavni pokretač u izgradnji još je uvijek energetska učinkovitost, no koncept učinkovitosti resursa je sustiže. Stoga je ekološka izgradnja tržište u nastajanju u sklopu građevinske industrije. Potražnja za ekološki prihvatljivim proizvodima iz godine u godinu raste i zbog relativno velikog broja mogućih proizvoda. Povećanjem novih revolucionarnih tehnologija i proizvodnih mogućnosti smanjit će se troškovi ekoloških kompozitnih materijala i montažnih objekata, što će ih učiniti dostupnim širem krugu kupaca.