Press

Saznajte više
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA i NERETVANSKA LAĐA

U 7 izložbenih paviljona Zagrebačkog velesajma posjetitelje sajma Nautike očekuju primjerci hrvatske tradicijske brodogradnje u drvu, atraktivne izložbe nautičke fotografije, gastronomski sadržaji, a kao i svake godine sretne posjetitelje obradovat će i vrijedne nagrade naših sponzora.

Nacionalni park Kornati predstavljaju nadasve zanimljivu izložbu fotografija "Bažokić“ – priča o Brodu, Gospodaru i Posadi. Postava izložbe nastala je prema ideji arhitekte Nikole Bašića, tvorca morskih orgulja u Zadru. Na fotografijama autor prati brod, gospodara i njegovu posadu kroz niz regata na latinsko idro, a brod Bažokić i njegova posada obučena u trliš i mornarske majice postali su prepoznatljivim mjestom svake takve regate od sjevera do juga mora Adrianskoga.

Pažnju posjetitelja privući će i izložena neretvanska lađa uz koju se predstavlja priča o Maratonu lađa na Neretvi od Metkovića do Ploča te kraća zagrebačka verzija Maratona lađa na Jarunu.


Na zagrebačkom moru uoči dana Grada Zagreba održat će se "zagrebački Kup maratona lađa“ - govori Tomislav Dugandžić iz Udruge maratona Neretve. Na natjecanju sudjelovat će i ekipa iz Zagreba koja je dala sagraditi lađu baš u neretvanskom kraju. Naime, tradicijska lađa mora se izraditi prema točno određenim standardima i nacrtima. Trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. Upravo ta lađa posuđena je za izložbu na sajmu Nautike na Zagrebačkom velesajmu.

Promocija ove duge tradicije, znači ulaganje u turizam. Naime, proizvodnja barki u dolini Neretve datira od vremena Mlečana. Njom se moglo uči u uske kanale i njima se uspješno bježalo pred Mlečanima. Danas u dolini Neretve ima oko 150 lađa, a koriste se osim u turizmu i na poljima za intradu, mandarine…
 
Neprofitabilna udruga lađare Neretve, želi održati tradiciju i natjecateljski duh, zbog toga su danas Neretljani poznati i širom svijeta.