Press

Saznajte više
KAKO BITI INOVATIVAN U POLJOPRIVREDI

Da se može biti inovativan i u ozbiljnim gospodarskim granama kao što je poljoprivreda dokazuje i Ilija Jurić iz Velike Kosnice.

Njegova obitelj ima OPG u kojem se bave poljoprivredom na malo drugačiji, noviji, svježiji način. Uzgajaju presadnice povrća, ljekovitog i začinskog bilja, delikatese (čajeve, aromatizirane sušene soli, sušeno začinsko bilje) te najzanimljivije od svega jestivo cvijeće, microgreens i egzotične biljke.

Na današnjem predavanju okupljenima je pokazao samo neke od svojih inovacija. Među ostalima oni su jedni od prvih uzgajivača stevije u Hrvatskoj, djeluju preko 40 godina i osim što jamče za kvalitetu svojih proizvoda nude ih u prilagođenoj ambalaži za maloprodaju.

U ponudi imaju razne vrste mente, pa tako možete kušati mentu s aromom ananasa ili jagode, bosiljak s aromom anisa i limuna, aromatizirane soli s aromom mandarine ili latice kadife. Posebna priča je jestivo cvijeće i microgreens koje rade i za restorane i za maloprodaju.

Na pitanje kako biti inovativan Ilija odgovara da se sve svodi na edukaciju i istraživanje kao i redovnu posjetu sajmovima. Redovno prati i istražuje što se događa u gastronomiji i poljoprivredi, kakvi su svjetski trendovi i što chefovi trebaju u svojim restoranima da bi oplemenili ponudu.

Ilija Jurić dobitnik je ovogodišnje nagrade za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj.