Press

Saznajte više
KNJIGODAR 2019

Međunarodni mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige slavimo darujući knjige!

Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s partnerima, sajmom knjiga Interliber i Zajednicom nakladnika Hrvatske ponovo i ove godine organizira akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe.

Cilj aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti školskih knjižnica i značaja kvalitetnoga i aktualnoga knjižničnog fonda za izgradnju društva znanja i pozitivnih humanističkih vrijednosti.

Na natječaj Knjigodar za 2019. pristigle su četiri prijave. Prema dostavljenoj dokumentaciji imenovano Povjerenstvo (u sastavu Dina Grozdanović Poštolka, voditeljica sajma knjiga Interliber, Slavko Kozina, predstavnik Zajednice nakladnika i knjižara i Anica Tkalčević, predstavnica Hrvatske udruge školskih knjižničara) odabralo je školsku knjižnicu Osnovne škole Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

Knjižni fond ove školske knjižnice brojem svezaka ne dostiže niti polovicu propisanog minimuma Standarda za školske knjižnice. U motivacijskom pismu stručna suradnica knjižničarka Marina Nikolić navodi i druge potrebe za kvalitetan rad s više od 900 svojih korisnika: odgovarajući prostor, namještaj i informatičku opremu. Vidljivo je njezino veliko zalaganje u osnivanju i kvalitetnoj izgradnji knjižničnog fonda što je prepoznao i Grad Kaštela.

Vjerujemo da će s knjigama dobivenim u akciji Knjigodar Knjižnica Osnovne škole kneza Trpimira, Kaštel Gomilica, svojim korisnicima pružiti bolju uslugu, a zajednicu potaknuti za ulaganja u razvoj s ciljem ostvarivanja boljih odgojnih i obrazovnih postignuća.

Akcija prikupljanja knjiga odvijat će se tijekom sajma knjiga Interliber u izložbenim prostorima partnera gdje će biti postavljene prigodno označene kutije u koje se mogu ostaviti knjige za dar.

Molimo da knjige budu očuvane i sadržajem prilagođene učenicima osnovne škole - samo očuvana knjiga kvalitetnog sadržaja je knjiga kojom razvijamo ljubav prema čitanju!

Svečanost Knjigodara održat će se 15. studenoga na otvorenoj pozornici paviljona 6 Zagrebačkog Velesajma u 14.00 sati, uz sudjelovanje predstavnika organizatora i dobitnika.