Press

Saznajte više
MEDNA KOZMETIKA BY MARY NOVOSEL

Med je gusta, najčešće slatka i žuta tekućina koju proizvode pčele medarice i to od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca (medun ili medljikovac). 

Med se smatra i jednim od savršenih proizvoda prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. 


Glavni sastojci meda su glukoza i fruktoza, obiluje i mineralima, aminokiselinama, visoko vrijednim organskim kiselinama kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Med u kozmetičkim formulama djeluje umirujuće, vlaži kožu i umiruje vlasišta, sprječava osipe i usporava nastajanje nabora.


Kozmetički proizvodi na bazi meda uključuju lip balmove, mlijeko za čišćenje, hidratantne kreme, proizvode nakon sunca, tonike i losione, šampone i pilinge.

U sklopu Sajmova zdravog življenja svoju radionicu izrade prirodne kozmetike na bazi meda održala je poznata Mary Novosel.

Mi vam donosimo recept za balm protiv ispucanih usnica.

Sastojci:

  • žličica meda
  • žličica aloe vera gela
  • par kapi limunovog soka

Priprema:

Pomiješati sve sastojke, staviti ih u posudicu i prema potrebi namazati usne nekoliko puta dnevno. Držati balm u hladnjaku. Rok trajanja je 7 dana.