Press

Saznajte više
MEDNI DORUČAK

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Sajmova zdravog življenja otvorio Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka, pozvavši tom prilikom da se kupuje domaći med jer je detaljno kontroliran, najkvalitetniji i najbolji.

Manifestacija Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka održala se prvi put i to u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog saveza.

Otvarajući Medni doručak, Tolušić je kazao kako je cilj tog događaja promocija hrvatskih proizvoda, u ovom slučaju meda te produbljivanje svijesti kod građana, posebice najmlađih naraštaja, koliko je med bitan i dobar za zdravlje.

"Nadamo se da ćemo iduće godine promovirati i hrvatski med u hrvatskim školama", istaknuo je ministar poljoprivrede.


Tolušić je kazao da hrvatski proizvođači meda, njih oko 11,5 tisuća s više od 500 tisuća košnica, ovisno o sezoni i klimatskim uvjetima, godišnje proizvedu od 8 do 11 tisuća tona meda, odnosno u prosjeku 10-tak tisuća tona.

"Negdje oko tisuću tona (meda) uvezemo, što znači da ima prostora za povećanje proizvodnje, ali dobar dio i izvezemo. Dakle, pčelarstvo je zasigurno grana koja se može još više razvijati i donijeti veću korist našim proizvođačima", rekao je.

"Ali, kupujte med na kojem piše da je proizveden u Hrvatskoj, jer taj je zasigurno najkvalitetniji i najbolji i tu ne možete pogriješiti. Sav med koji ima oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) 'Med hrvatskih pčelinjaka' je još detaljnije kontroliran, znamo slijedivost od polja do stola i on je zasigurno med sa hrvatskih livada, pašnjaka i iz hrvatskih pašnjaka", poručio je Tolušić.

Uz med i proizvode od meda, na doručku su se konzumirali i ostali domaći proizvodi s hrvatskih farma i polja koji nose neki od znakova Hrvatske poljoprivredne agencije.

Medni doručak posjetila su i djeca školske dobi za koje su predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza održali kratku edukaciju o značaju meda te važnosti konzumacije domaćih proizvoda proizvedenih na hrvatskim farmama i hrvatskim poljima.