Press

Saznajte više
NE DIŠEM (Za djecu koja žive s autizmom)

Pogled u plavo koji već tradicionalno 10 godinu za redom gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike ove godine okupit će hrvatsku ronilačku populaciju koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je akcija "NE DIŠEM".

U subotu, 24. veljače 2018. godine s početkom u 11:00 sati u paviljonu 7a, Budimir Šobat Buda, ronilac Društva za podvodne sportove Zagreb, pokušat će učiniti nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo - zadržati dah preko 24:03 minute te na taj način pridonijeti podizanju svjesnosti o autizmu.


Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, Budimir Šobat Buda će prije zarona udisati čisti kisik, a potrebna temperatura vode za nesvakidašnje ronjenje je 27 stupnjeva koja će se pripremiti posebnim grijačem.

Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronit će za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.

Pogled u plavo i ove će godine omogućiti svim posjetiteljima sajma besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom i u pratnji instruktora ronjenja.

U montažnom bazenu promjera 10 metara i dubine 1 metar, instruktori ronjenja bit će na raspolaganju posjetiteljima sajma Nautike koji žele isprobati i osjetiti čari ronjenja s ronilačkom opremom, te uz osnovnu poduku iz ronjenja omogućiti im prvi uron i obilazak podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.