Press

Saznajte više
ODRŽANA KONFERENCIJA LIDERA "SMART CITIES 2020" NA VRLO VISOKOM ORGANIZACIJSKOM NIVOU

U okviru nove ponude Zagrebačkog velesajma ZeVent, održana je 6. konferencija Smart Cities 2020 - Pametnim rješenjima do održivog grada, u velikoj Kongresnoj dvorani i u organizaciji Lider Medije. Pridržavajući se svih propisanih zaštitnih mjera od COVIDa-19 prema preporukama Stožera, održana je konferencija na visokom organizacijskom nivou uz besplatan wifi, ali i javljanje Dominica Weissa iz Beča, čelnika Agencije Smart City Vienna.

Skup je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, kao jedan od suorganizatora uz brojne sponzore i partnera konferencije Holgar Haibach-a, direktora Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako su pametna rješenja, automatsko upravljanje prometom, čist okoliš, smanjene emisije CO2, smanjenje buke i čist transport, samo neki od ciljeva koje Zagreb nastoji doseći. Glavni grad Hrvatske su pogodile dvije nesreće: koronavirus i potres, no Zagreb će iz ovog izaći veći i jači jer Smart Cities, ističe gradonačelnik Bandić, za mene je grad za život po mjeri čovjeka, a on je to bio i bit će.

Na velikom odazivu na konferenciju zahvalio se i Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera. U ovim novonastalim uvjetima već dva puta smo odgodili konferenciju, no ovo je sada treća sreća. Koronakriza i pad BDP od deset posto, kao i restriktivne mjere postavit će gradove i one koji rade usluge za gradove u jednu novu situaciju. Smanjit će se investicije, potražnja za uslugama, a s druge strane, treba zadovoljiti interese građana.

A kakve beneficije i interese građani imaju od digitalizacije, uvođenja novih tehnologija, jednom riječju od implementacije projekata Smart Cities, ispričala je Mirka Jozić pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Naime, Zagreb je gotovo nadomak cilja u odvojenom zbrinjavanju otpada i korištenju pametnih tehnologija kao što su čipirani spremnici za otpad i vozila za zbrinjavanje istog. Zagreb je uložio znatna materijalna sredstva u infrastrukturu, među kojom su i podzemni "pametni" beskontaktni spremnici. Podružnica Čistoća otvorila je digitalni Operativno-komunikacijski odjel, gdje djelatnici u svakom trenutku imaju dojavu o tome jesu li posude za otpad pune, gdje se nalaze djelatnici na terenu i koja su vozila Čistoće najbliže spremniku na raspolaganju. Na taj način Zagreb je čišći, dolazi do znatnih ušteda i u vremenu i ljudstvu i energiji, odnosno gorivu. Pročelnica Jozić najavila je još niz novih projekata kao što je sortirnica otpada, Centra za gospodarenje otpadom te gradnja kompostane.

Još jedan gost na otvorenju "Smart Cities 2020", bio je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. Šarar je govorio o projektu "Rijeka prijestolnica kulture 2020" i problemima koji su ju snašli zbog pandemije koronavirusa. Istaknuo je kako su Riječani zbog COVIDa-19 ostali uskraćeni za veliki dio programa čija je namjena bila odgajati građane za suživot s novim tehnologijama. U Rijeci je trebao nastupati prvi robotizirani bend gdje sviraju samo roboti, a ne ljudi, Riječani nisu vidjeli mehaničku ruku koja može bacati olupine automobila teške dvije tone ili mehaničku pticu i sl. No, postoji još niz projekta koji se nastavljaju, kao što je to revitalizacija objekata industrijske arhitekture u kulturne svrhe, za što su povučena znatna materijalna sredstva iz EU.