Press

Saznajte više
OTVORENA AMBIENTA
Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvorena Ambienta. Nova priča o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i hrvatskoj proizvodnji bit će predstavljena na tematski i sadržajno proširenoj Ambienti.

Viša razina izlaganja i primijenjen koncepcijski drugačiji pristup salonske postave proširen je s novim tematskim područjima: NAMJEŠTAJ I UNUTARNJE UREĐENJE te INDUSTRIJSKI PROGRAM, GRAĐENJE I OPREMANJE, HORECA - Living kitchen i ART FAIR ZAGREB.

"Sva raskoš projekta očituje se i u ovogodišnjim pokazateljima: Salon četvrtu godinu za redom raste, ove godine eksponencijalno: 30 posto u sudjelovanju izlagača i 50 posto u ukupno angažiranoj izložbenoj površni. Svih je deset paviljona Zagrebačkog velesajma namijenjenih sajmovima prepuno, u njima će najbolje od sebe pokazati 461 izlagač iz 28 zemalja. Iz brojki možete iščitati kvantitetu, ali ne i estetski doživljaj, tematski i sadržajno upotpunjenu Ambientu koja se prometnula u pravu rapsodiju drvne industrije i industrije namještaja te povezanih industrija, domaćih i inozemnih. Vjerujem da ćete se iznenaditi, ali i posebno uživati u Art Fair-u Zagreb, novoj ekstenziji Ambiente, u kojoj vas očekuje predstavljanje nekih od najintrigantnijih djela suvremenih i konceptualnih likovnih umjetnika i kipara. Naposljetku još jedna velika inovacija u programskom dijelu: u Design Zoni, premium i talent, postavljenima u našem paviljonu 5, izgrađenom 1956. prema projektu Marijana Haberlea čeka vas susret s najeminentnijim tvrtkama i brendovima hrvatskog i svjetskog dizajna. Edukativni i stručni program Ambiente jednako je avangardan kao i izložbeni. Ne propustite panel "Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja" te B2B dizajn platformu i skup na temu digitalne gradnje "Proizvodnja namještaja", istaknula je na svečanom otvaranju dr. sc. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

"U drvnoj industriji, iako to mnogi drugačije vide, više izvozimo trupaca nego gotovih proizvoda, sve dok postoji taj trend mi u Gradu Zagrebu nismo zadovoljni. Pozivam resorna ministarstva jer je u Zagrebu nepunih 42 tisuće poduzetnika i 15 tisuća obrtnika da u sinergiji radimo na gospodarskom boljitku i dodanoj vrijednosti, koristeći hrvatsku pamet", rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Broj po koji se puta održava ovaj sajam, broj izlagača, od kojih i brojni inozemni, dovoljno govori o važnosti ovog sajma. Svjesna te činjenice, i Vlada RH, ove ga je godine i najjače poduprla, rekla je mr. sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica premijera Republike Hrvatske.

Ministrica se osvrnula na naše nacionalno bogatstvo – šume i istaknula važnost očuvanja tog resursa. Govorila je i o potrebi finalizacije drvnih proizvoda te o problemu s deficitom radne snage na tom području zbog čega su se odobravale ove godine radne dozvole iz sustava odobrenih kvota. Izdvojila je i potrebu za većim ulaganjem u sustav visokoškolskog obrazovanja za ovaj sektor te najavila još snažnije sudjelovanje na budućim sajmovima Ambienta.

Ono što nas veseli je da u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja namještaja bilježi pet postotni rast i implementira inovativni dizajn za visoku dodanu vrijednost. U strategiji drvne industrije 2030. godine proizvodnja namještaja kao visoko dohodovna ima svoju prvu i pravu poziciju.

Zbog rastuće drvne industrije, krajem prošle godine dogovoreno je u Hrvatskoj gospodarskoj komori da se Ambienta digne na višu razinu, te da se dogodine s ORIS-om Kućom arhitekture osnaži suradnja.

"Istaknut ću i doprinos HGK na animaciji sektora i artikuliranju interesa" rekao je na otvaranju Ambiente prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Ambienta je otvorena do nedjelje, 13. listopada. Radno vrijeme salona je od 10.00 do 19.00 sati, a u petak, subotu i nedjelju do 20.00 sati. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.