Press

Saznajte više
OTVORENI CROAGRO I SAJMOVI HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA

U godini 110. obljetnice neprekinutog rada Zagrebačkog velesajma, SAJMOVI HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA slave svoj 10. rođendan i upotpunjuju se u zajedničkom terminu od 5. do 8. prosinca, sa novim sajamskim projektom CroAGRO, međunarodnim sajmom poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije.

Doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića svečano je otvorila sajmove.

- Poljoprivreda je strateška grana, to se slažemo svi u Gradu Zagrebu, zato nas posebno raduje povratak Međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CROAGRO u naš glavni grad na Zagrebački velesajam. Tradicionalno na sajamskim događanjima sudjeluje čak 28 poljoprivrednih proizvođača s područja grada Zagreba. Podržavamo tradicionalnu, obiteljsku proizvodnju hrane, kratke lance opskrbe, te smo uspjeli da oni uđu i u EU zakonodavstvo.

Možda će začuditi da je Zagreb generator i ruralnog razvoja, ali podržavamo prehrambeni suverenitet, isto tako i integraciju poljoprivrede u ukupno gospodarstvo. Važnost se pridaje konkurenciji ali i glokalizaciji, vodeći računa o autohtonim domaćim proizvodima i o podrijetlu hrane – istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

- Ministarstvo poljoprivrede ima važnu ulogu u podupiranju konkurentnosti, ali i u obnovi sela, povratku mladih i vitalnih ruralnih zajednica. Ministarstvo također brine o zaštiti okoliša, ali to nikako ne smije i ne može biti na teret poljoprivredne proizvodnje. Naši su prioriteti u pregovorima s EU: kvaliteta hrane, bioraznolikost, generacijska obnova sela, stabilan i fer dohodak. U posljednje vrijeme s nizom stručnjaka primjerice s Agronomskog fakulteta surađujemo na izradi akvakulture te u dijagnostici stanja u poljoprivredi, kako bismo mogli povući što više financijskih sredstava iz fondova EU 2021.- 2027. jer "hrvatski farmeri su u srcu Hrvatske" - zaključuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sa naša dva sajma ispunjeni su svi slobodni paviljonski kapaciteti; u 9 paviljona na 27.000 četvornih metara predstavit će se 460 izlagača iz 28 zemalja. Nakon 15 godina poljoprivreda se vratila na Zagrebački velesajam. U skladu s tržišnim interesom te s uvažavanjem prijedloga struke sajam se održava u razdoblju mirovanja poljoprivredne aktivnosti. Cilj nam je da ovaj projekt bude najznačajniji poljoprivredni sajam u Republici Hrvatskoj. Paviljonima Zagrebačkog velesajma sva četiri dana vladat će moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme te izlagači i tvrtke iz poljoprivrednog sektora. Vrijedne ruke i proizvodi naših OPG-ova bit će u ponudi na Sajmovima hrane i zdravog življenja koji su već desetu godinu za redom središnje nacionalno događanje na temu hrane, zdravog življenja i povratka prirodnoj ravnoteži komplementarnim pristupima. – istaknula je na otvorenju direktorica Zagrebačkog velesajma, dr.sc. Dina Tomšić.

- Naša je želja da domaća poljoprivreda bude što jača kako bi ta grana pridonijela što jačem gospodarstvu RH, te da poljoprivredna proizvodnja bude odskočna daska u trgovini, ali i u drugim granama. Poljoprivredna komora se zalaže za samodostatnost, poštenu trgovačku praksu, ali i za inovacije i razvoj poljoprivrede. U prilog tome najavljujem iduće godine Kongres EU poljoprivrednika, njih više od 500 ovdje u Zagrebu – rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

CROAGRO je poljoprivredni i obiteljski sajam s mnoštvom zanimljivih sadržaja:

  • stručnih skupova,
  • konferencija OPG-ova,
  • Izbor za najbolje proizvođače u sektoru ratarstva, stočarstva i vinarstva,
  • izbor "Hrvatski traktor godine" te
  • međunarodno ocjenjivanja rakija i likera, sireva i jabuka

samo su dio stručnog i zabavnog programa koji posjetitelje očekuje svakog dana.

SAJMOVI HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA sa svojim prepoznatljivim segmentima Organica&Kronoplja, APItera i Mystic iz godine u godinu bilježe sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka, a od prošle su nadopunjeni segmentom hrane u najširem smislu te svrstani u vrh ponude ovakvih tematskih događanja. Brojna zanimljiva i edukativna predavanja, seminari, kongresi, prezentacije i radionice samo su mali dio raznovrsnog i kvalitetnog programa sa vrsnim predavačima i gostima.

Sajmovi traju do nedjelje, 8. prosinca, a cijena ulaznice iznosi 20,00 kuna i vrijedi za oba sajma.