Press

Saznajte više
OTVORENI SAJMOVI INTERGRAFIKA I MODERNPAK

Danas su na Zagrebačkom velesajmu otvorena dva tradicionalna bienalna sajma INTERGRAFIKA, međunarodni sajam grafičke industrije i papira i MODERNPAK, međunarodni sajam ambalaže i pakiranja.

Ovi sajmovi namijenjeni su susretu proizvođača i potrošača, a okupljaju struku prezentirajući najnovije trendove i inovacije.

U paviljonu 5 izlaže 43 izlagača iz 13 zemalja.

Potvrda sudjelovanja svih značajnih svjetskih i domaćih proizvođača opreme, gotovih proizvoda i pomoćnih materijala iz područja grafičke industrije, industrije papira, ambalaže i pakiranja pokazatelj su da su Intergrafika i Modernpak najznačajniji sajmovi grafičke i ambalažne industrije u regiji, rekla je otvorenju dr. sc. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

U Republici Hrvatskoj grafička industrija od 2008. godine proživjela je svojevrsnu krizu. No, posljednjih se godina uspjela osoviti na noge tako što se prilagodila novim tehnologijama, došlo je do znatnih ulaganja što je zapravo ključ uspjeha.

Tako je primjerice u 2017. godini u RH grafička industrija uložila oko 140 milijuna eura u nove tehnologije te izašla iz krize, bilježeći i znatan rast izvoza. Ambalažna industrija s druge, pak, strane zbog sve većeg razvoja civilizacije i proizvodnje hrane bilježi neprestani rast.  A ekološka pakiranja samo pridonose poticanju rasta i razvoja ovog ambalažnog segmenta – rekao je Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Prof. dr. sc. Nikola Mrvac, dekan Grafičkog fakulteta istaknuo je da grafička industrija doživljava velike promjene. "To je prerađivačka industrija u kojoj nam je osnovna sirovina – informacija. Bilježimo ogroman interes za upise u grafičke struke a posebno za smjer dizajnera kojima je osnovni zadatak da vizualizira nečije ideje, odnosno nešto zamišljeno pretvori u vidljivo. Oni potom svoje mjesto mogu pronaći gotovo na svakom području od bolnica do trgovačkih centara“.

Sajmove je otvorila izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Pročelnica Jozić čestitala je međunarodni dan sajamske industrije i spomenula da se danas na Svjetski dan zaštite okoliša otvaraju Intergrafika i Modernpak. "Znamo da živimo u dobu gdje nam je zaštita okoliša jako važna. Konačno smo se osvijestili i počeli razmišljati o budućim generacijama, a ambalažna industrija može u tome itekako pomoći“, rekla je.

Sajmovi su otvoreni do petka, 7. lipnja, a radno vrijeme sajma je od 10,00 do 18,00 sati.