Press

Saznajte više
PJENUŠAC OD MEDA I DŽEM OD RUŽE

Na Sajmovima hrane i zdravog življenja svi posjetitelji mogu kupiti i kušati mnogobrojne različite zdrave proizvode.

Jedan od zanimljivijih proizvoda koji možete pronaći na Zagrebačkom velesajmu je pjenušac od meda. Pjenušac se zove Tulo i proizvod je OPG-a Martina Baričevića iz Maslenice. Riječ je o proizvodu koji se dobiva isključivo od meda te u njemu nema grožđa. Tulo je prvi proizvod takve vrste u Hrvatskoj, a ime Tulo dobio je prema lokalnom naziva za Tulove grede.

Ruža je simbol ljubavi i najpoznatiji cvijet na svijetu, stoga s pravom nosi titulu kraljice među cvijećem. Osim njene ljepote od davnina je poznata i njezina ljekovitost. Potvrđuju to i stari zapisi pronađeni u Egiptu, Indiji i Kini. Ruža (Rosa) potjeće iz Perzije i to iz roda zeljastih biljaka. Ima lijepe mirisne cvijetove. Od ruže se pripremali sirupi, vodice za masažu (hidrolat) i čajevi.

OPG Brankice Pleško na sajmu nudi različite proizvode od ruže: džem od ruža s jagodama, slatko od ruže, žele od ruže, čaj od latica ruže.
Žele od ruže nastao je u dodiru latica ruža sa crnim vinom (merlot). Ovaj poseban okus jednostavno morate probati. Izvrstan je dodatak slatkim jelima (sladoledu, kolačima, šmarnu i sl.) a može se jesti i samostalno.

Čaj od latica ruže odličan je za smirenje, ublažavanje dišnih, probavnih i menstrualnih tegoba i za jačanje funkcije jetre i žući.

Priprema: 1 žličica ružinih latica prelije se s 2 dl vrele vode i ostavi stajati 10 minuta. Ako se koristi kao lijek, procijediti i piti pola sata prije jela.

Svakako navratite na Sajmove hrane i zdravog življenja i saznajte sve o pjenušcu od meda i proizvodima od ružinih latica.