Press

Saznajte više
PRIRODNI DETERĐENTI

Upotrebom starih znanja i malo vještina, sami možemo u kućnoj radinosti proizvesti prirodne deterdžente (praškove), sapune i omekšivače za rublje. 

Većina sastojaka može se nabaviti u bilo kojem većem trgovačkom centru ili bio i poljoprivrednom dućanu i to po prilično pristupačnim cijenama.Starinski sapuni za pranje rublja, specifičnog su mirisa jer se najčešće izrađuju od vode, kaustične sode i životinjskih masti u kombinaciji s biljnim uljima i najčešće nemaju nikakav dodatni miris.

Tvrde su strukture i obiluju laurinskom i miristinskom masnom kiselinom koje poboljšavaju efekt pjenjenja i samog pranja.

Naime, svaki sapun e dobiva u procesu saponifikacije ili razgradnje masti i ulja koja se raspadaju pri čemu nastaje glicerin te soli viših masnih kiselina koje zapravo čine 95 posto sapuna.

Zbog toga sapuni nisu masni, iako se rade s masnoćama, jer se one u kemijskom procesu potpuno razgrađuju.


Za one koji žele izraditi svoj sapun za pranje rublja ili sredstva za skidanje mrlja pripremili smo isprobane bakine formule koje se još mogu nadograđivati prema vlastitim preferencijama i mogućnostima.

DOMAĆI DETERDŽENT U PRAHU ZA BIJELO RUBLJE ZA STROJNO PRANJE (60-90 stupnjeva)

  • 1 kg mljevenog prirodnog sapuna za rublje
  • 1 kg sode za pranje (natrijev karbonat)
  • 1,2 kg boraksa (natrijev borat ili borna sol)
  • 60 gr sode bikarbone
  • 30 tak kapi eteričnih ulja (lavanda, melisa, čajevac, ružmarin)
  • Sve sastojke izmiješajte, stavite smjesu u veliku posudu (5 kg) i dobro zatvorite. Dozirajte prašak kao i inače. Rok trajanja ovog praška je minimalno 12 mjeseci.