Press

Saznajte više
UTJECAJ ESENCIJALNIH ULJA KOD MIGRENA

Glavobolje su nešto što smo svi barem jednom doživjeli u životu. Postoji više vrsta glavobolja: tenzijska glavobolja, cluster glavobolja, sekundarne glavobolje, bol u sinusima i migrene.

Migrena je glavobolja koju karakterizira intenzivna probadajuća, pulsirajuća bol obično s jedne strane glave te je često praćena mučninom, povraćanjem i pretjeranom osjetljivošću na svijetlo i zvuk.

Pokretači migrene mogu biti vanjski podražaji (jako svijetlo, buka, promjena temperature ili vlage..), fizički podražaji (unos hrane poput čokolade, sireva, kofeina, alkohola..) te hormonalni utjecaki (kontracepcija, menstruacija, ovulacija, trudnoća).

Migrene se češće javljaju kod žena, ambicioznih osoba, emocionalno osjetljivih te osoba koje imaju previše obaveza i žele ih riješiti u što kraćem roku. Osobe za vrijeme napada migrene imaju potrebu za mirom, tišinom te im ponekad pomaže povezati glavu maramom i stisnuti kako bi se smanjila bol.

Aromaterapija je kontrolirana primjena esencijalnih ulja u svakodnevnom životu, kojom uspostavljamo i održavamo sklad i ravnotežu na fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj, duhovnoj i energetskoj razini.

S obzirom da je kod osoba koje pate od migrena najčešće prisutna uznemirenost upotrebljavaju se ulja koja balansiraju, umiruju i relaksiraju.

Na fizičkoj razini (bol, mučnina) djeluju ulja naranče, mandarine, lavande, metvice. Kod emocionalnih stanja (nezadovoljstvo, zabrinutost, ljutnja) djeluju mažuran, kamilica i grejp.

Na mentalnoj razini (ništa ne stižem, nisam dovoljno dobar) djeluju ylang ylang, limun, petit grain, a za energetsku obnovu ulje limuna, ružmarina, cedra.