Press

Saznajte više
ZAGREBU ZA ROĐENDAN, 31. SVIBNJA 2020.!

Svečana proslava Dana Grada Zagreba, 31. svibnja, na kojoj su dodijeljena priznanja i iskazane zahvale brojnim zaslužnim sugrađanima, održana je po prvi put u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajama.

Na svečanoj sjednici kojoj su nazočili brojni visoki dužnosnici, nagrade16-toro istaknutih pojedinaca uručili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.


Premijer RH Andrej Plenković čestitajući Dan Grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenih vrata zaštitnice Grada istaknuo je kako su gradske službe nakon potresa uložile maksimalan angažman za hitne aktivnosti sanacije grada, za sigurnost grada i za pripremu za njegovu kvalitetnu, dugoročnu i održivu obnovu.


 "ŽIV, PONOSIT, JAK, PRKOSIT" možda je najbolji opis tog našeg zagrebačkog duha, rekao je gradonačelnik Milan Bandić citirajući pjesnika Augusta Šenou, u čestitki upućenoj laureatima, podsjećajući na dvije pošasti koronavirus i potres koje su pogodile metropolu.
 
Prigodom svečanosti, General-bojnik Blago Zadro, posmrtno je proglašen počasnim građaninom grada Zagreba, za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi cjelovitosti Republike Hrvatske čime je trajno zadužio i Grad Zagreb.


Tom prigodom, na Zagrebačkom velesajmu nagrada Zagrepčanka godine uručena je dramskoj umjetnici, redateljici, humanitarki Mariji Sekelez.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.


Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu, predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se ovogodišnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. "Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijom".


"Vlada će s gradskim službama pronaći načina da se i u takvoj krizi olakša financijsko funkcioniranje Zagreba, jer da bi Hrvatska išla naprijed, Zagreb mora biti najsnažniji" - rekao je premijer RH Andrej Plenković. "Vlada želi da obnova Zagreba bude na onoj razini koja će osigurati da neki eventualni budući potresi ne učine ovako velike štete, da obnova bude cjelovita, da prije svega obuhvati privatne kuće i stanove građana, ali i da se obnove institucije i zgrade važne za zdravstvo i školstvo koje su važne i za Hrvatsku."