Program događanja
06.09.2019. (Petak)

OTVORENA POZORNICA

12.00 sati
SVEČANO OTVORENJE SAJMA

12.30 sati
TRENING SAMOOBRANE ZA DJECU I RODITELJE
Organizator: Krav Maga Hrvatska

14.00 - 15.00 sati
RADIONICA ZA DJECU: FULL COOL UČENJE
Program radionice Full cool učenje sastoji se od uvodnog, središnjeg i završnog dijela. Uvodni dio uključuje motivacijsku vježbu kroz koju će polaznici naučiti kako mogu probuditi želju za učenjem. Središnji dio uključuje jedan tekst / detektivsku priču, a polaznici postaju detektivi i rješavaju slučaj. Svaki slučaj zahtijeva sistematsku razradu događaja. Rješavajući slučaj i čitajući tekst izrađujemo mentalnu mapu i koristimo tehnike pamćenja kako bismo polaznicima radionice otkrili tajne učenja. Završni dio uključuje kviz znanja kroz koji ćemo provjeriti što smo upamtili.
CILJEVI PROGRAMA: Vježbanje socijalnih vještina, izdvajanje bitnog od nebitnog u tekstu, vježbanje čitanja s razumijevanjem, izrade mentalnih mapa, poticanje motivacije za učenje i vježbanje koncentracije
POLAZNICI: osnovnoškolci od 3. do 8. razreda osnovne škole
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

15.30 - 16.00 sati
Nastup plesnih grupa
Organizator: Plesni punktovi Zagreb

16.30 - 17.30 sati 
PREDAVANJE ZA RODITELJE O RAZVIJANJU SAMOPOUZDANJA KOD DJECE
Kroz iskustvo rada s djecom uvidjeli smo koliko je samopouzdanje važno i u postizanju školskih rezultata kod djece. Na ovom predavanju pokazat ćemo vam kako možete jačati samopouzdanje kod svoga školarca te ćemo vas upoznati s vježbama za razvijanje samopouzdanja.
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

17.30 - 18.00 sati
OGLEDNI SAT ENGLESKOG JEZIKA
Na oglednom satu učiteljica će pokazati kako kroz prirodan pristup učiti engleski s djecom na nastavi u školi i kako se kroz pjevanje, skakanje i trčanje učiti jezik na zabavan način.
Organizator: Helen Doron Hrvatska

18.00 sati
Ogledni sat
Organizator: Ecole Francaise - Francuska škola Zagreb

DVORANA CRES

STRUČNI SKUP: UPOTREBA ASISTIVNE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Organizatori: Centar engleskog jezika za djecu i Zagrebački velesajam

RASPORED (download):

9.00 - 10.00 sati
UMJETNA INTELIGENCIJA U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Umjetna inteligencija sve češće postaje dio našeg svakodnevnog života. Dok su mišljenja podijeljena i još uvijek izaziva dosta kontroverze, obrazovanje i nastava je jedno od rijetkih područja gdje se svi slažu da je uporaba umjetne inteligencije i napredne tehnologije u terapijske svrhe izrazito uspješna i pozitivna. Ovo predavanje namijenjeno je svim stručnjacima u području obrazovanja i roditeljima koji se žele informirati o najnovijim mogućnostima, od biofeedback tehnologije do robota humanoida koji pomaže u dijagnosticiranju spektra autizma.
Predavač: Aco Momčilović, predsjednik udruge MBA Croatia, osnivač i predsjednik poduzeća Future HR

10.00 - 11.00 sati
EDUKACIJA O PREHRANI KROZ PRIZMU VISOKE TEHNOLOGIJE
Upotreba visoke tehnologije nije rezervirana samo za asistivnu tehnologiju, ili tehnologiju na kakvu većina nas pomisli na prvu. Prehrana i način ishrane pod velikim je utjecajem 3D printera i biotehnologije koja usko surađuje s nutricionistima. Kroz ovo predavanje Dijana Gluhak Spajić predstaviti će kako 3D printer, ali i individualizirana prehrana za djecu s različitim dijagnozama mogu dovesti do povećanja koncentracije i uspješnosti unutar obrazovnog sustava i svakodnevne nastave. Također, pokrenuti će se dijalog o tome jeli takav koncept financijski moguć.
Predavač: mag.nutr. Diana Gluhak Spajić, voditelj Centra za nutricionizam, Project Manager u RED FORK Consulting

11.00 - 11.15 sati
Pauza za kavu

11.15 - 12.15 sati
ICT-AAC APLIKACIJE – OD IGRE DO ŠKOLSKIH PREDVJEŠTINA
ICT-AAC aplikacije razvijene su u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, a ovo će im biti jedno od prvih predstavljanja u javnosti. Usko specijalizirane, kreirane od strane stručnjaka u području – od programera do edukacijskih rehabilitatora, aplikacije se koriste za poboljšanje sposobnosti i vještina nužnih za uspješan početak formalnog obrazovanja.
Predavač: doc.dr.sc. Jasmina Ivšac Pavliša, Klara Popčević, Centar za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

12.15 - 13.15 sati
UPOTREBA BIOFEEDBACK TEHNOLOGIJE PLAY ATTENTION U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Kroz ovo predavanje upoznat ćemo se s vodećom tehnologijom, neurofeedback, biofeedback i edufeedback. Play Attention je tehnologija nastala kombiniranjem skeniranja moždanih impulsa, kognitivnih vježbi i tehnika oblikovanja ponašanja. Predavanje je namijenjeno jednako i stručnjacima i roditeljima i predstavlja zaista jedinstvenu priliku za upoznavanje s ovom tehnologijom. Play Attention se uglavnom koristi za rad s djecom s ADHD dijagnozom gdje razvija održavanje pažnje, posješuje ignoriranje ometajućih sadržaja, razvija vještine pamćenja, pospješuje završavanje zadataka i razvija vještine organiziranja. U predavanje je uključena i demonstracija kako uređaj funkcionira. Play Attention se koristi u već 16 škola u Hrvatskoj.
Predavač: Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje, potpredsjednik udruge ADHD Europe, osnivač i direktor poduzeća NeuroTech

13.15 - 14.15 sati
Pauza za ručak

14.15 - 15.15 sati
UPOTREBA ROBOTA HUMANOIDA U SKLOPU DIJAGNOSTIKE
Robot Neo je humanoid umjetne inteligencije programiran za dijagnostiku djece s autizmom. Djeca određenog spektra autizma bolje reagiraju na kontakt s robotom, nego s ljudima što donekle olakšava i dijagnostiku, ali i pomaže djeci u socijalizaciji. Robot nije gotov projekt i na njemu se još uvijek aktivno radi, no predstavlja jedno od posebnih dostignuća u području umjetne inteligencije, dijagnostike i uporabe tehnologije u obrazovanju općenito. Kroz predavanje upoznat ćemo se s robotom i kroz primjer moći vidjeti kako izvršava dijagnostiku. Također, biti će pokrenut dijalog što i kako se još treba usavršiti te kada je realno da će robot Neo i slični biti u „širokoj“ upotrebi.
Predavač: Fakultet elektrotehnike i računarstva

15.15 - 16.15 sati
OMOREADER U SUSTAVU OBRAZOVANJA I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
OmoReader je aplikacija namijenjena osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja koji koristi posebno razvijen font OmoType. To je prvi font na svijetu koji koristi sustav mogućnosti prilagodbe individualnim potrebama korisnika. Također, kroz OmoReader dostupne su sve lektire kroz cijelo pbrazovanje djeteta i besplatna baza elektroničnih knjiga s više od 200 naslova. Ova zaista revolucionarna tehnologija i aplikacija dolazi iz hrvatskog poduzeća koje već nekoliko godina osvaja nagrade za najbolji startup i realizaciju. Predavanje je namijenjeno i stručnjacima i roditeljima, a cilj je informiranje i edukacija kako koristiti OmoReader u svakodnevnom obrazovanju.
Predavač: Petar Reić, osnivač i direktor poduzeća OmoLab, kreator (u suradnji s programerima) jedinog fonta prilagođenog osobama s disleksijom OmoType i OmoReader aplikacije

16.15 - 17.15 sati
PANEL DISKUSIJA: BUDUĆNOST OBRAZOVNOG SUSTAVA I SVAKODNEVNE NASTAVE
Vodeći stručnjaci u području asistivne tehnologije će kroz ovu panel diskusiju voditi slobodniji razgovor o budućnosti obrazovnog sustava i svakodnevne nastave – kako implementirati asistivnu tehnologiju, zašto ju koristiti, koje su prednosti i moguće mane, kao i vid obrazovnog sustava trenutno i u budućnosti.
Sudionici: Branka Novosel, Marko Ferek, Petar Reić, Centar za rehabilitaciju i Fakultet elektrotehnike i računarstva

Ulaz na stručni skup je besplatan uz obaveznu prijavu na mail growingup@zv.hr

PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK
Organizator: Knjižnice grada Zagreba (Izložbeni prostor KGZ)
 
14.30 - 15.30 sati
RADIONICA TALIJANSKOG JEZIKA
djeca 7 do 11 godina
Opis: upoznavanje s osnovama talijanskog jezika i kulture kroz igru, pjesmu i zabavu.
Voditeljice: Janja Severović, Maja Jurenić (Knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić)
 
16.00 - 17.10 sati
MARATON PRIČA
djeca 8 do 10 godina
Opis: stvaranje priča pomoću drvenih kockica Story Teller Cube. Story Teller Cube su drvene kockice s ugraviranim ilustracijama podijeljene u pet kategorija: vrijeme, osobe, mjesto, predmet ili životinje i prijevozno sredstvo. Pomoću njih djeca stvaraju priče i na taj način razvijaju jezično i govorno izražavanje, kreativnost i maštu te timski rad jer rade u grupama.
Voditeljica: Marsela Jeličić Fijan (Knjižnica Medveščak)

17.30 - 18.30 sati
LITERARNO-LIKOVNA RADIONICA "KRIJESNICE ZA DJEČJEM DLANU"
djeca 5 do 10 godina
Opis: radionica posvećena književnoj i likovnoj baštini hrvatskih autora. Nakon razgledavanja slikovnica te slušanja odabrane pjesme ili priče, djeca u skladu s vlastitim doživljajem ocrtavaju svoj dlan na papiru, a potom ga oslikavaju.
Voditeljica: Tatjana Rozalija Ovčar (Knjižnica Sesvete)

UČIONICA 1

16.00 - 17.00 sati
Ogledni sat
Organizator: Littera d.o.o.

07.09.2019. (Subota)

OTVORENA POZORNICA
 
10.30 - 11.00 sati
TRENING SAMOOBRANE ZA DJECU I RODITELJE
Organizator: Krav Maga Hrvatska
 
11.00 - 11.40 sati
POSTURALNI DISBALANS I PROMJENA TJELESNOG DRŽANJA PORAVNANJEM TIJELA KOD DJECE I ODRASLIH
Jeste li ikad svom djetetu rekli Ispravi leđa! Ako jeste, ovo je predavanje za vas! Zašto dijete ne može ispraviti leđa i ostati u tom položaju, koje su korekcije koje dijete može napraviti kako bi promjene bile trajne, koje točke na tijelu gledati kako roditelj kako biste pomogli svom djetetu da se drži „uspravnije“, zašto je uspravno tijelo uopće bitno?
Organizator: Vježbaonica d. o. o.
 
11.45 - 12.00 sati
Nastup plesnih grupa
Organizator: Plesni punktovi Zagreb
 
12.00 - 12.40 sati
KAKO PROBUDITI ŽELJU ZA UČENJEM - Predavanje za roditelje o razvijanju motivacije kod djece
Motivacija, bilo za školu bilo za fakultet, učenje, rad... usko je povezana sa smislom. Koliko nam se određena zadaća doima smislenom toliko ćemo ju radije riješiti. Uostalom, kad znamo ZAŠTO nešto činimo, vrlo lako ćemo pronaći i način KAKO to činiti. Učenje za školu jest nešto što svim učenicima nije baš u svakom trenutku drago. Katkad im se ne da učiti, katkad im je zaprjeka u učenju spoznaja da je to nešto što moraju, a ne nešto što su dragovoljno odlučili činiti, a katkad jednostavno ne vide smisao u učenju podataka čiju vrijednost ne prepoznaju. Na ovom predavanju upoznat ćemo vas s vježbama za poticanje motivacije za učenje, koje s pomoću specifičnih logoterapijskih tehnika pomažu u pronalaženju smisla u zadatcima vezanima uz školu i školske obveze, koje je potrebno riješiti.
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica
 
12.45 - 13.00 sati
PLESNI PUNKTOVI ZAGREB - nastup plesnih grupa
 
13.00 - 14.00 sati
RANO UČENJE STRANOG JEZIKA: ZAŠTO UVESTI STRANI JEZIK ODMAH PO ROĐENJU DJETETA?
Predavanje je namijenjeno uglavnom roditeljima, no i odgajateljima, ravnateljima,
psiholozima, edukacijskim rehabilitatorima koji rade s jasličkom i vrtićkom dobi. Cilj je „razbiti“
mitove i prijašnja stajališta struke koja su savjetovala „čekanje“ s uvođenjem drugog stranog jezika do određene dobi i iznošenje najnovijih istraživanja i rezultata istraživanja koja potvrđuju da, ukoliko se djetetu strani jezik uvede odmah po rođenju ili prije početka formalnog obrazovanja, dijete taj strani jezik usvaja bolje, brže i jednostavnije kroz takozvano nesvjesno učenje. Također, djeca izložena dvama(ili više) jezicima odmah nakon rođenja pokazuju bolje rezultate u riešavanju problema, prilagodbi i akademskom uspjehu. Osim navedenoga, predavanje će pokriti uspone i padove kroz koje se prolazi unutar ranog učenja stranog jezika, i metode raznog učenja stranog jezika, tj. kreiranja dvojezične atmosfere.
Predavač: Anamarija Ružak
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
14.00 - 14.30 sati
PLESNI PUNKTOVI ZAGREB - nastup plesnih grupa
 
14.30 - 15.30 sati
IZAZOVI DVOJEZNIČNOG ODGOJA: DVOJEZIČNOST I KAKO JE RAZVITI KOD DJECE?
Učenje stranog jezika, čak i od početka formalnog obrazovanja, rijetko dovodi do dvojezičnosti djece, ili se ta dvojezičnost postiže tek ukoliko dijete u odrasloj dobi živi/radi u zemlji gdje je taj jezik većinski jezik. Dvojezičnost, s druge strane, podrazumijeva da roditelji i bliža okolina djeteta aktivno koriste strani jezik i/ili organiziraju i potiču takvo okruženje. Uvođenje drugog stranog jezika odmah po rođenju djeteta, kreira okruženje unutar kojeg dijete zapravo usvaja, razvija i uči dva jezika kao svoja materinja. Kroz ovaj panel pričati ćemo s dvojezičnim obiteljima - o izazovima s kojima se svakodnevno susreću, prednostima i manama te koje metode i tehnike oni koriste.
Sudionici: Predstavnici roditelja bilingvalnih obitelji
Moderatorica: Anamarija Ružak
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
15.30 - 16.00 sati
PREDSTAVA "VELIKI ZLI LISAC"
za djecu od 10-14 g.
Predstava za djecu prema motivima stripa Veliki zli lisac, autora Benjamina Rennera, nastala u okviru projekta "Kad slikovnice ožive".
Izvode: Ana Gabaj Miloš i Ivana Palčić Borić, Knjižnica Ivana Gorana Kovačića - Knjižnice grada Zagreba
 
16.00 - 17.00 sati
DRUŠTVENA IGRA - “ČIRI - BIRI - BAJKA“ 
Radionica razvija i potiče suradnju roditelja i djece kroz zajednički rad tijekom ove društvene igre.
Slušajući svoju djecu aktivnim sudjelovanjem surađuju u zajedničkom stvaranju bajke.
CILJ RADIONICE:
Radionica nesvjesno potiče konkretniju komunikaciju između djece i roditelja što znači da potiče suradnju i prilagodbu.
Radionica je namijenjena odraslima i djeci. U radionici može sudjelovati zajedno do 12 sudionika, računajući djecu i roditelje zajedno.
Voditeljica: Aleksandra Ivanac mag.prim.educa./NLP master practitioner/Life&Business coach/Thetahealing pracitioner
Organizator: Lifesupport online
 
UČIONICA 1
 
11.00 - 12.30 sati
KLASIK ŠKOLSKI - RADIONICE
PIŠEMO KRASOPISOM
Kako su pisali naši preci u školama najlakše ćete spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica malog krasnopisca!
 
ČAROBNA ŠUMA
Od sasvim običnog papira uz malo alata i neograničene mašte do malih umjetničkih djela. Stvaramo šumu od papira i igramo se likovnom tehnikom iz davnina, quillingom.
Organizator: Hrvatski školski muzej
 
12.30 - 13.30 sati
ŠTO JE ADD I KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?
Predavač: Predstavnik Centra za rehabilitaciju - Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet
Predavanje je namijenjeno svim stručnjacima u radu s djecom i roditeljima. Centar za rehabilitaciju ERF-a će, kao vodeća institucija za dijagnostiku i terapiju u državi, objasniti i ukazati na rane simptome ADHD-a. Cilj predavanja je stručnjacima poput socijalnih radnika i/ili odgajatelja jasličke i vrtićke dobi ukazati na osnovne i potencijalne simptome zbog što ranije mogućnosti dijagnoze. Cilj predavanja NIJE zamijeniti dijagnostiku i evaluaciju kod stručnjaka ili donošenje konačne dijagnoze. Također, preporuka je da i roditelji dođu na predavanje jer struka iznosi dokaze kako roditelj uglavnom ne primijeti rane znakove, na primjer disleksije, dok dijete ne započne formalno obrazovanje i/ili dok mu educirani stručnjak na to ne ukaže. Što ranije se postojanje simptoma uoči, to ranije se može krenuti s adekvatnom terapijom. Najnovija istraživanja pokazala su kako su djeca s rano prepoznatim simptomima postizala bolje i kvalitetnije rezultate pri početku i tokom formalnog obrazovanja.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu

13.30 - 14.30 sati
PREHRANA DJECE S ADHD DIJAGNOZOM
Pravilna ishrana djece općenito jedan je od glavnih faktora za sveukupan i stabilan razvoj djeteta. Zadnjih nekoliko godina i nutricionisti i stručnjaci uviđaju kako se simptomi mnogih dijagnoza mogu ublažiti određenim načinom ishrane. Također, kod mnogih snažnih emotivnih reakcija kod djece tipa velika ljutnja, anksioznost ili hiperaktivnost potrebno je promijeniti način djetetove ishrane i postižu se uravnoteženije reakcije. Predavanje je namijenjeno stručnjacima iz svih područja rada s djecom, s naglaskom na pedijatre i zdravstvene djelatnike. Također, potiču se roditelji da prisustvuju predavanju jer glavna ishrana djeteta dolazi upravo iz obiteljskog doma. Cilj je educirati kakvu prehranu dijete treba slijediti, objasniti zašto i kako ju provesti na dnevnoj bazi. Također, u predavanje će biti uključena i edukacija o suplementima i vitaminima koje dijete s dijagnozom ADHD treba uzimati.
Predavač: Diana Gluhak Spajić, mag.nutric.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
14.30 - 16.00 sati
NOVO U ŠKOLSKOM - RADIONICE
ISTRAŽUJEMO SVIJET PRIRODE
Priroda je nepresušan izvor znanja. Otkrit ćemo barem mali dio nje! Od pogleda pod mikroskopom do ljudskog tijela.
I TKATI TREBA ZNATI
Kako su nastajale tkanine prije sto ljeta? Uz malo vune i tkalačkog stana do lijepog ukrasa!
Organizator: Hrvatski školski muzej
 
16.00 - 17.00 sati
ŠTO JE TERAPIJA IGROM?
Nedirektivni pristup u terapiji igrom je psihoterapijski pravac koji se koristi u radu s djecom. Pokrenula ga je i definirala Virginia Axline na principima ne direktivne psihoterapije Carla Rogersa, te spoznajama Donalda Winnicota i Violet Oaklander o privrženosti, odvajanju od roditelja i dječjem razvoju. Terapija igrom je proces u kojem dijete izabire predmete, simbole ili vrstu igre kroz koju izražava svoje unutrašnje probleme i radi na njihovom rješavanju. Terapeut osigurava siguran okvir u kojem kroz empatiju pruža djetetu mogućnost da bude ono što jest te da ga se zbog toga ne osuđuje. Terapeut je educiran da interpretira djetetovu igru i pomaže mu u njegovom rastu i razvoju. Podržavajuća i sigurna atmosfera, bez kritiziranja djetetovog ponašanja, pomaže djetetu da riješi poteškoće s kojima se susreće u svom odrastanju. Cilj predavanja je roditeljima i stručnjacima približiti ovaj oblik „terapije“ kojim se na prirodan način rješavaju možebitne traume kod djeteta i situacije poput strahova, agresije, tjeskobe, depresije i tako dalje.
Predavač: Predstavnik Društva “Naša djeca“ Maksimir
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
17.00 - 18.00 sati
ŠTO JE MENTALNA ARITMETIKA?
Mentalna aritmetika je disciplina koja kroz poseban edukacijski model razvija kognitivne sposobnosti. Nastala je kao rezultat istraživanja psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz područja edukacije i obrazovanja. 
Temelji se na upotrebi abakusa. Mentalna aritmetika utječe na razvoj razmišljanja i potiče niz vještina i sposobnosti poput koncentracije i pažnje, fotografskog pamćenja, analitičkog i logičkog razmišljanja i tako dalje. Predavanje je namijenjeno roditeljima, ali i stručnjacima iz područja obrazovanja. Cilj je upoznavanje s ovom metodom i načinom na koji funkcionira.
Predavač: Branka Novosel
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu

UČIONICA 2
 
11.00 - 12.00 sati
NEOBIČNA PUTOVANJA S ČAROBNOM ŠUMOM
Kreni s nama na nezaboravan put oko svijeta i nauči kako žive klokani u Australiji, što vole jesti Talijani, koji je najpopularniji ples u Argentini i još puno zanimljivih stvari o zemljama diljem naše planete. 
Radionica za djecu od 6-10 g.
Organizator: Igraonica Čarobna šuma

12.00 - 14.00 sati
DRUŠTVENA IGRA ZA DJECU: MNOŽIONIČAR
Turnir vježbanja tablice množenja
Radionica je koncipirana kao turnir vježbanja tablice množenja kroz društvenu igru Množioničar. Kroz igru djeca će učiti i ponavljati tablicu množenja putem vizualnog podražaja na karticama od kojih se igra sastoji, ali i kroz ponavljanje rima koje se povezuju s određenim brojevima.
Pokazat ćemo vam kako učiniti učenje tablice množenja zanimljivijim koristeći mnemotehnike i vizualno predočavanje. 
POLAZNICI: Djeca koja su upisala 3. razred osnovne škole
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

14.30 - 15.30 sati
Ogledni sat
Organizator: Ecole Francaise - Francuska škola Zagreb
 
16.00 - 17.00 sati
ŠTO JE DISLEKSIJA - kako je prepoznati, kada najranije uočavamo disleksiju, kome se javiti, kako disleksija i disgrafija utječu na ovladavanje matematikom, savjeti roditeljima i učiteljima, prava djece s disleksijom, itd.
Predavač: Željka Butorac, prof.logoped
Organizator: Hrvatska udruga za disleksiju
 
17.00 - 18.00 sati
Ogledni sat engleskog jezika
Organizator: Helen Doron Hrvatska

 
ČAROLIJA TRUDNOĆE BY VJEŽBAONICA
Organizator: Vježbaonica d.o.o. (Izdvojeni paviljonski prostor)
 
12.00 - 12.50 sati
PREDAVANJE ZA TRUDNICE: UPOZNAJ SVOJU GINEKOLOGINJU!
Kako će te tvoj ginekolog voditi kroz tvoju trudnoću, što možeš i moraš pitati ginekologa tijekom svoje trudnoće, što kada dođeš u bolnicu a trudovi su već počeli, što je epiduralna, što je epiziotomija, kada se radi carski rez?
Razgovor s dr. Miljenkom Lemac
 
12.50 - 13.30 sati
UPOZNAJ SVOJU DOULU!
Kako se kroz trudnoću fizički i psihički pripremiti za porođaj, o čemu sve treba razmišljati prije porođaja, što sve nabaviti i kako dočekati naš dan, kako napraviti plan poroda i o čemu voditi računa, što nas sve očekuje u rodilištu.
Sanja Bukač Štritof, doula s dugogodišnjim iskustvom u pripremi majki za smirenu, opuštenu i nježnu trudnoću.
 
13.40 -14.20 sati
UPOZNAJ SVOJU STRUČNJAKINJU ZA DOJENJE!
 
14.30 - 15.10 sati
UPOZNAJ SVOJU TRENERICU!
Nauči što se događa s tvojim trbušnim mišićima tijekom trudnoće, kako aktivirati najdublji mišićni sloj trbuha koji štiti leđa i ubrzava oporavak nakon poroda, što je dijastaza rektusa, kako pokretom prevenirati nastajanje nefunkcionalne dijastaze rektusa?
Jelena Skender, mag.cin, učiteljica pokreta /majka je Kriste Anastazije, vlasnica boutique movement centra Vježbaonica, trenerica iz DM bebecede i zaljubljenica u mehaniku kretanja

15.20 sati
UPOZNAJ SVOJU MEDICINSKU SESTRU!
Iskreni razgovor s medicinskom sestrom koja je u 34 godine radnog iskustva radila na različitim odijelima u Petrovoj bolnici.
Matilda Pešut, glavna medicinska sestra zavoda za humanu reprodukciju u Klinici za ženske bolesti i porode Petrova, predsjednica udruge Katoličkih medicinskih sestara, mama i baka
 
PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK
Organizator: Knjižnice grada Zagreba
Izložbeni prostor KGZ
 
10.00 - 11.30 sati
SVIJET PRIČA I ILUSTRACIJA "PRUTIMIR“ I "MJESTA IMA NA METLI SVIMA"
djeca od 5 godina
Opis: nakon pročitanih priča djeca izrađuju Prutimira i vještičine metle od prirodnih materijala.
Voditeljice: Mirela Puljar i Ana Bitunjac (Knjižnica Špansko - sjever)
 
12.00 - 13.00 sati
LIKOVNA RADIONICA UZ PRIČU "NETKO JE ISPAO IZ KJIGE ..."
djeca 5 do 10 godina
U prvom dijelu radionice čita se duhovita priča o vuku koji je ispao iz knjige i ne zna se više vratiti u svoju priču. U drugom dijelu radionice sudionici će postati mali pisci i ilustratori te izmaštati novi završetak pročitane priče, doznat će što je knjižnica, tko su pisci i ilustratori te kako nastaju priče.
Voditeljica: Anita Spevec (Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež)
 
14.30 - 15.30 sati
LIKOVNA RADIONICA: "PRINCEZA I ZMAJ"
djeca od 6 godina
Radionica je inspirirana knjigom Princeza i zmaj autorice Eme Pongrašić. A obuhvaća glumačku interpretaciju priče i likovnu radionicu u kojoj djeca izrađuju glavne likove iz priče te zatim uprizoruju svoju inačicu priče Princeza i zmaj.
Voditeljice: Barbara Balenović i Martina Domaćinović (Knjižnica Vladimira Nazora)
 
16.00 - 17.00 sati
RADIONICA S MICRO:BIT-ovima "IGROM KROZ DAN“
djeca od 9 do 14 godina
Polaznici radionice kroz igru će upoznati svijet uzbudljive nove tehnologije micro:bit-ova te njihovu primjenu u svakodnevnim dječjim aktivnostima.
Voditelji: Leo Sokić, Tamara Drašković (Bibliobusna služba)

08.09.2019. (Nedjelja)

OTVORENA POZORNICA
 
10.30 - 11.30 sati
ŠTO JE PRIRODNO RODITELJSTVO?
Prirodno roditeljstvo je pristup koji promatra ponašanje djeteta kao simptom i posljedicu aktiviranih emocija u djetetu te ga zanima što je potaknulo dijete na takvo reaktivno ponašanje. Nadalje, kroz prirodno roditeljstvo stavlja se naglasak na osobni napredak i razvoj roditelja gdje je svako ponašanje djeteta refleksija roditelja. Unutar ovog predavanja objasniti će se što takav pristup točno podrazumijeva i kako ga uspješno implementirati u svakodnevnici djeteta, roditelja i bliže okoline.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
11.30 - 12.30 sati
ČAROBNJAK U MENI
Radionica emocionalne inteligencije za djecu (5-10 g.) i roditelje
Voditeljica radionice: Danijela Medaković, certificirana EFT praktičarka
Organizator: Lifesupport online
 
12.30 - 13.30 sati
RELAX KIDS "BRILLANT ME"
Radionica za djecu od 6-10 godina u kojoj djeca uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život
Voditeljica: Mirjana Petković, Life Coach, Relax Kids Coach & Heal Your Life Teacher
Organizator: Lifesupport online
 
13.30 - 14.30 sati
FENG SHUI U DJEČJOJ SOBI
Predavač: Irena Lučić
Feng shui je vještina koja se odnosi na posebno uređivanje života i prostora gdje ljudi žive. Povezan je s nekoliko tehnika i metoda. Ovo predavanje koncentrirat će se na uređenje dječje sobe na način na koji potiče koncentraciju, staloženost i kreativnost. Također, uključivati će analizu moguće povezanosti između krivo uređenog prostora i anksioznosti. Predavanje je namijenjeno roditeljima, ali i učiteljima i odgajateljima. Moderno obrazovanje već sada nudi uređenje učionice koje više nije klasično i dokazuje kako takve promjene unutar prostora gdje se uči mogu dovesti do boljih i kvalitetnijih rezultata.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
14.30 - 15.30 sati
AROMATERAPIJA KAO POMOĆ U ZDRAVLJU, UČENJU I SVAKODNEVNICI DJETETA
Aromaterapija, kao dio fitoterapije, je komplementarna metoda kontroliranog korištenja eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja, kao i liječenju i prevenciji bolesti. Posljednjih nekoliko godina aromaterapija počela se aktivno koristiti i u očuvanju i poboljšavanju našeg mentalnog zdravlja kroz određene mješavine eteričnih ulja za smirivanje, lakše uspavljivanje, učenje, koncentraciju i tako dalje. Iako se još uvijek istražuje kako (i zašto) točno određeno eterično ulje ili mješavina eteričnih ulja djeluje na naš organizam, rezultati su vidljivi i eterična ulja sve se češće koriste i u radu s djecom, u njihovim sobama i općenito u njihovoj svakodnevnici. Kroz ovo predavanje pobliže ćemo se upoznati s djelovanjem različitih ulja i mješavina te kako ih ispravno koristiti u svakodnevnici djeteta za najbolje rezultate.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
15.30 sati
TRENING SAMOOBRANE ZA DJECU I RODITELJE
Organizator: Krav Maga Hrvatska
 
16.00 sati
NASTUP DJEČJEG ZBORA KIKIĆI
 
16.30 sati
NASTUP DJEČJEG ZBORA BAJKA
 
17.00 sati
RADIONICA ZA DJECU: FULL COOL UČENJE
Program radionice Full cool učenje sastoji se od uvodnog, središnjeg i završnog dijela. Uvodni dio uključuje motivacijsku vježbu kroz koju će polaznici naučiti kako mogu probuditi želju za učenjem. Središnji dio uključuje jedan tekst / detektivsku priču, a polaznici postaju detektivi i rješavaju slučaj. Svaki slučaj zahtijeva sistematsku razradu događaja. Rješavajući slučaj i čitajući tekst izrađujemo mentalnu mapu i koristimo tehnike pamćenja kako bismo polaznicima radionice otkrili tajne učenja. Završni dio uključuje kviz znanja kroz koji ćemo provjeriti što smo upamtili.
CILJEVI PROGRAMA: Vježbanje socijalnih vještina, izdvajanje bitnog od nebitnog u tekstu, vježbanje čitanja s razumijevanjem, izrade mentalnih mapa, poticanje motivacije za učenje Vježbanje koncentracije
POLAZNICI: osnovnoškolci od 3. do 8. razreda osnovne škole
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica
 
17.45 - 18.15 sati
TAJNA UČENJA
Predavanje za roditelje o tehnikama učenja
Predavanje ‘’Tajne učenja’’ otkrit će vam tehnike kojim će vaše dijete brže i lakše savladati i zapamtiti željeno gradivo!
Tajne učenja poznavali su veliki umovi poput Aristotela. Još od davnina mnogi su se koristili raznim tehnikama za bolje učenje i pamćenje. Možda se tim istim tehnikama spontano koristite i vi, no ne znate ih prepoznati ili ih ne znate namjerno upotrijebiti kada vam zaista trebaju. Pokazat ćemo vam kako možete koristiti umna pomagala i uspješnije učiti. Saznajte koje su u tri faze pamćenja i otkrijte poveznicu između pamćenja i mnemotehnika. Naučite kako usmjeriti i zadržati pažnju na određenom gradivu te kako se motivirati i prije svega dobro organizirati. Predavanje će vam na jednostavan način, primjerima iz svakodnevnog života i iz prakse, približiti tehnike učenja koje će vam uvelike olakšati svakodnevno učenje s vašim djetetom.
Kad dijete jednom nauči učiti, prepreka na putu prema znanju više nema!
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

18.15 - 19.00 sati
Nastup plesnih grupa
Organizator: Plesni punktovi Zagreb
 
UČIONICA 1
 
10.00 - 11.00 sati
DJECA I MINDFULNESS
Mindfulness označava koncentraciju ili posvećenost trenutku. Najnovija istraživanja pokazuju kako je sposobnost „bivanja“ ili „posvećenosti“ trenutku jedna od najvažnijih sposobnosti za postizanje dobrih rezultata. Mindfulness praksom vježba se upravo to. Nadalje, prakticiranje mindfulness-a unutar obrazovnog sustava jača kognitivne sposobnosti i uspješnost djeteta u rješavanju zadataka i obveza. Predavanje je namijenjeno i roditeljima i stručnjacima iz područja obrazovanja s ciljem objašnjavanja kako se vježba mindfulness i pokretanja dijaloga kako ga prakticirati u svakodnevnom obrazovanju.
Predavač: Branka Novosel
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
11.00 - 12.00 sati
JUST RELAX; SVAKI DAN JE NOVI POČETAK!
Radionica/predavanje za mame o tome što poduzimati kako bise desile pozitivne promjene u svim područjima života
Voditeljica: Mirjana Petković, Life Coach i Relax Kids Coach & Heal Your Life trenerica
Organizator: Lifesupport online
 
13.00 - 14.30 sati
NOVO U ŠKOLSKOM - RADIONICE
ISTRAŽUJEMO SVIJET PRIRODE
Priroda je nepresušan izvor znanja. Otkrit ćemo barem mali dio nje! Od pogleda pod mikroskopom do ljudskog tijela.
I TKATI TREBA ZNATI
Kako su nastajale tkanine prije sto ljeta? Uz malo vune i tkalačkog stana do lijepog ukrasa!

15.00 - 16.00 sati
KOLIKE SU NAŠE STVARNE MOGUĆNOSTI?
Što i koliko možemo napraviti kad nas dijete ne sluša, te i dalje radi po svom?
CILJ RADIONICE:
Roditelji će kroz ovu iskustvenu radionicu osvijestiti što je to što im ometa komunikaciju, pronaći najbolje načine unapređenja komunikacije sa svojim djetetom i postići trajnu suradnju.
Loša komunikacija bez rezultata kakve želite postat će daleka prošlost, a ono što ćete naučiti donijet će svakodnevnu radost vama i vašoj djeci.
Radionica je namijenjena odraslima.
Voditeljica: Aleksandra Ivanac mag.prim.educa./NLP master practitioner/Life&Business coach/Thetahealing pracitioner
Organizator: Lifesupport online
 
16.30 - 18.00 sati
KLASIK ŠKOLSKI - RADIONICE
PIŠEMO KRASOPISOM
Kako su pisali naši preci u školama najlakše ćete spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica malog krasnopisca!
 
ČAROBNA ŠUMA
Od sasvim običnog papira uz malo alata i neograničene mašte do malih umjetničkih djela. Stvaramo šumu od papira i igramo se likovnom tehnikom iz davnina, quillingom.
Organizator: Hrvatski školski muzej

UČIONICA 2

10.00 - 11.00 sati
AKADEMIJA ZA TAJNE AGENTE
Vidiš li se u ulozi detektiva, pridruži nam se na tajanstvenoj špijunskoj radionici.
Prerušavanje u tajne špijune, traženje otisaka i drugih skrivenih dokaza, rješavanje misterioznih slučajeva, nevidljivi tajni kodovi… sve je to dio naše tajanstvene radionice. 
Radionica za djecu od 6-10 g.
Organizator: Igraonica Čarobna šuma
 
11.00 - 12.00 sati
OGLEDNI SAT ENGLESKOG JEZIKA
Na oglednom satu učiteljica će pokazati kako kroz prirodan pristup učiti engleski s djecom na nastavi u školi i kako se kroz pjevanje, skakanje i trčanje učiti jezik na zabavan način.
Organizator: Helen Doron Hrvatska
 
12.00 - 13.00 sati
Ogledni sat
Organizator: Littera d.o.o.
 
ČAROLIJA TRUDNOĆE BY VJEŽBAONICA
Organizator: Vježbaonica d.o.o. (Izdvojeni prostor u pav.)
 
13.00 - 13.40 sati
UPOZNAJ SVOJU STRUČNJAKINJU ZA DJEČJE KOLIKE!
Kako umiriti djetetov plač i kolike u prvim mjesecima života? Kako prepoznati kada je dijete prestimulirano? Kako pravilno zamotati dijete? Koje položaje za nošenje dijete voli i koje ga smiruje? Zašto je nošenje dobro za djetetov razvoj te kako pridonosi smirenju kolika i plača?
Iva Brčić, certificirana edukatorica svjetski renomiranog programa -The Happiest Baby koju je isprobala na svom osmogodišnjem sinu, predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, stručna suradnica za razne portale namijenjene roditeljima
 
13.50 - 14.30 sati
UPOZNAJ SVOJU CERTIFICIRANU EDUKATORICU HRANJENJA!

14.40 - 15:20 sati
UPOZNAJ SVOJU NUTRICIONISTICU!
Koje se promjene tijekom trudnoće događaju u tijelu majke i kako to utječe na metabolizam? Koje su energetske i nutritivne potrebe tijekom trudnoće (kalorije,vitamini i minerali)? Što znači pravilna prehrana u trudnoći? Kako složiti zdravi jednodnevni jelovnik?
Vedrana Dučkić, mag.nutr., voditeljica nutricionističkog savjetovališta Nu3vex, majka dvoje djece i stručna suradnica za različite portale kroz koje educira o pravilnoj prehrani
 
15.30 - 16.10 sati
UPOZNAJ SUPER MAMU!
Iskreni razgovor o iskustvu jedne mame o četiri poroda, oporavku nakon svakoga, vraćanju u formu, životnim promjena koje donosi mnogobrojna obitelj i okolini koja ima svoje mišljenje.
Ivana Herceg Budić, internacionalni FSAF trener, IBFF PROFitness model i majka četvero djece
 
16.20 - 17.00 sati
UPOZNAJ SUPER MAMU!
Iskreni razgovor o iskustvu jedne mame o dva različita poroda. Nakon prvog, carskim rezom su na svijet došli blizanci Jura i Bruno. Toma je rođen prirodnim putem. Uz odgoj trojice sinova Adriana vodi svoj posao, Trener2go te se pronalazi u ulozi sutkinje gledanog show-a Fittest family! Adriana Stričević, mag.cin

17.10 sati
UPOZNAJ SVOJU STRUČNJAKINJU ZA NOŠENJE BEBA!
Upoznaj svoju stručnjakinju za nošenje beba! Kako nositi novorođenče? Zašto je bitno nositi dijete? Koje su prednosti nošenja za razvoj djeteta? Kako odabrati pravu nosiljku?
Iris Božić, certificirana savjetnica za nošenje
 
PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK
Organizator: Knjižnice grada Zagreba (izložbeni prostor KGZ)
 
11.30 - 12.30 sati
LIKOVNA RADIONICA "IGRAMO SE U SVIJETU PRIČA"
djeca od 3 do 6 godina
Opis: nakon pročitane priče Svemirci gaćoljupci spašavaju zemlju, djeca će upoznati svijet svemira i planeta. U drugom dijelu radionice ukrašavat će i bojati kaširane planete.
Voditeljice: Manuela Babić, Sandra Berak (Knjižnica Podsused)
 
13.00 - 14.00 sati
RADIONICA: "KNJIGE! MOJE NAJDRAŽE BRIGE ..."
djeca od 6 do 8 godina
Opis: kroz niz interaktivnih zanimljivosti popraćenih kreativnim aktivnostima djeci se želi približiti svijet knjižnice (što je knjižnica, imaju li knjige svoju adresu, što je ex libris...).
U kreativnom dijelu djeca izrađuju klasične i origami straničnike, žig za vlastiti ex libris…
Voditeljice: Ana Markotić, Vedrana Čavajda, Branka Bacinger (Dječja knjižnica M2)
 
14.30 - 15.45 sati
LIKOVNA RADIONICA "ROŽICE OD PAPERA“
djeca od 8 godina 
Opis: tijekom radionice djeca se ukratko upoznaju s običajem izrade cvjetića od krep papira karakterističnim za sjevernu Hrvatsku. Nakon upoznavanja sa svadbenim, božićnim i pogrebnim običajima, djeca izrađuju cvijeće.
Voditeljica: Tanja Štignjedec Sulić (Knjižnica Jelkovec)
 
16.00 - 17.30 sati
BIBLIOTERAPIJSKA RADIONICA "JUHA OD BUNDEVE"
djeca 6 do 8 godina
Opis: nakon igara upoznavanja, slijedi vođeno čitanje priče, a potom djeca izrađuju lutkice te lutkarskom improvizacijom prolaze sve faze biblioterapijskog procesa.
Voditeljice: Dunja Lovrenčić Gašljević i Keti Krpan (Knjižnica Selčina)
 
17.40 - 18.40 sati
GLAZBENA RADIONICA "PRIČA O GLAZBI, GLAZBA U PRIČI"
djeca od 3 do 7 godina
Opis: glazbena radionica kojom se želi pokazati da knjižnice već dugo nisu samo mjesta čitanja i posuđivanja knjiga, već i ugodan prostor u kojemu djeca borave, uče, zabavljaju se i igraju, a mogu biti bučna i raspjevana. S ciljem druženja, zabave i razvijanja osnovnih glazbenih kompetencija i sklonosti te odrastanja uz knjigu, u Knjižnici S. S. Kranjčevića godinama se održavaju uspješne glazbene radionice koje brojne mališane paralelno uvode u veseli glazbeni svijet i knjiško okruženje.
Voditelji: Željko Vrbanc i Vlasta Šolc (Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića)

06.09.2019. (Izložbe i radionice)

6. - 8. 9. 2019., petak - nedjelja

IZLOŽBE
Organizator: Hrvatski školski muzej

  • Stoljeće djeteta u Hrvatskoj-djetinjstvo i školovanje u XX. stoljeću/najava izložbe zakazane za studeni 2019 kroz akciju Slatko sjećanje na djetinjstvo
  • Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća

ROBOTIČKA RADIONICA
za vrijeme trajanja sajma;

  • 11.00 - 13.00 sati
  • 13.00 - 15.00 sati

Uzrast: učenici viših razreda osnovne škole
Prijave na sajmu; informacije i kontakt; www.kockice.hr
Voditelj radionice: Zvonimir Lapov-Padovan
Organizator: Lego klub "Kockice"