O sajmu

44. izdanje Međunarodnog sajma knjiga INTERLIBER je iza nas. Na sajmu je u 4 paviljona sudjelovalo 300 izlagača iz Hrvatske i 15 zemalja svijeta, a posjetilo ga je više od 100 000 posjetitelja, ljubitelja čitanja, pisanja, književnosti i znanja svih generacija iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja.

"Već pune 44 godine Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koje okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Odavno je nadišao granice Zagrebačkog velesajma da bi danas imao status nacionalne platforme za poticanje i promicanje čitanja i znanja." rekla je na otvorenju Interlibera Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Sajam je otvorila dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, a uzvanicima se na otvorenju obratio i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Sajam je obilovao novim naslovima domaćih i stranih nakladnika. Svoje knjige je predstavilo više desetaka hrvatskih književnika, od renomiranih i dobro nam znanih do onih sasvim novih i u usponu, ali i znanstvenika, gospodarstvenika, glazbenika, glumaca, sportaša, političara koji su se na sajmu pojavili u sasvim drugačijim ulogama nego što ih poznajemo. Izdvajamo i gostovanje engleskog pisca i ilustratora Jamesa Norburya, pisaca iz Bosne i Hercegovine te ukrajinske autorice Haske Šijan i 20-tak gostiju iz Srbije kroz programe Ukrajina u fokusu i Srbija u fokusu.

Osim predstavljanja knjiga i autora, te već etabliranog Premium programa Zajednice nakladnika i knjižara, na Interliberu su bile organizirane i zanimljive diskusije i tribine, okrugli stolovi, radionice, čitaonice, kvizovi, dodjele nagrada te raznolik glazbeni program, a zahvaljujući humanitarnoj akciji Knjigodar nadopunjen je knjižni fond OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

Interliber su posjetili Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske sa suradnicima dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija, prof. dr.sc. Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja i dr. sc. Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova.

Interliber je potvrdio svoj status kultne književne manifestacije, najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj te jedinstvene platforme za promociju kulture čitanja i knjige kao izvora znanja.