Zagreb Auto Show 2018
 

Nakon šest dana ZAGREB AUTO SHOW, 15. međunarodni salon automobila, motocikala, gospodarskih vozila i prateće industrije, najprestižniji Salon automobila u srednjoj i jugoistočnoj Europi, zatvorio je svoja vrata.
 
Salon je zauzeo sve raspoložive smještajne kapacitete, ukupno 70.000 m2 izložbene površine raspoređene u 14 paviljona i na otvorenom prostoru.

Rekordne brojke na Salonu

Salon je posjetilo 142.822 domaćih i stranih posjetitelja.
 
Ovogodišnji Zagreb Auto Show zabilježio je rekordne 133 premijere vozila, a bilo je prisutno 85 brandova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih vozila, quadova, i kamp vozila.
 
Salon je autoriziran od međunarodnog udruženja proizvođača automobila i dijelova OICA te se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
 
Uz iznimnu financijsku i organizacijsku potporu Grada Zagreba, Zagreb Auto Show kao istinska automobilska svečanost ponosno predstavlja Zagreb i Hrvatsku na svjetskom sajamskom kalendaru, uz samo još 17 takvih jedinstvenih i posebnih, iz prestižne svjetske obitelji OICA autosalona.


Generalni sponzor Zagreba Auto Showa bila je najveća hrvatska naftna kompanija INA.


Održiva mobilnost kao čovjekova životna potreba protezala se kao središnja tema Salona što je bilo vidljivo i u rekordnoj zastupljenosti izlagača s ponudom elektro i hibridnih modela.
 
Ističemo i dobar tržišni trenutak za održavanje Salona, naime, izmijenjen regulatorni okvir unutar prva dva mjeseca ove godine započeo je pokazivati konkretne pozitivne rezultate u prodaji novih vozila za osobne potrebe koji je značajan, kako za oporavak automobilskog tržišta u Hrvatskoj, tako i za njegovu sigurnost u smislu pomlađivanja voznog parka.

Šest dana zabave i adrenalina

Na temu starosti voznog parka održana je i panel diskusija na otvorenoj pozornici u paviljonu 5 koja je otvorena za sve zainteresirane posjetitelje željnih aktualnih informacija, a po uzoru na trendove sa svjetskih auto salona.


Stručni i show program bio je iznimno bogat i raznovrstan; tradicionalni defilei oldtimer vozila i Harley Davidson motocikla, adrenalinska zabava na poligonima: stunt rider show, drift show, DB natjecanje, Auto style natjecanje, defile luksuznih vozila, utrka za prvenstvo Hrvatske buggy nitro i elektro modela pokazne vožnje za posjetitelje, a atmosferu su dodatno zagrijali članovi banda "Opća opasnost" u subotu navečer.


I ove godine novinarski ocjenjivački sud izabrao je automobilske zvijezde Salona.


Dobitnici nagrada po kategorijama su:

  • BUS STAR - MAN LION'S CITY, izlagač MAN Importer Hrvatska
  • TRUCK STAR - IVECO STRALIS X- WAY, izlagač Benussi
  • MOTO STAR - DUCATI PANIGALE V 4 S, izlagač Panigale
  • ECO STAR - NISSAN LEAF, izlagač Renault Nissan Hrvatska
  • BEST BUY STAR - HYUNDAI KONA, izlagač Hyundai Hrvatska
  • TECHNO STAR - MERCEDES BENZ A KLASA, izlagač Star Import
  • SPORT STAR - RENAULT MEGANE R.S., izlagač Renault Nissan Hrvatska
  • SUPER STAR - VOLKSWAGEN TOUAREG, izlagač Porsche Croatia 

Izvučen je i dobitnik glavne nagrade Toyote Prius Hybrid. Riječ je o Ivici Crneković iz Konjščine.