O sajmu

Obrtnička komora Zagreb organizira u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom 4. Zagrebački obrtnički sajam koji će se održati od 03. do 05. travnja 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7 i 7a na Zagrebačkom velesajmu.

Obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije i ove će godine učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promovirati obrtnička zanimanja i motivirati ih za upis u srednje obrtničke i strukovne  škole prezentacijom svojih zanimanja.  

Zagrebački obrtnički sajam prvi je takve vrste, a okuplja brojne obrtnike s područja Zagreba i Zagrebačke županije,kao i učenike srednjih strukovnih škola koji će posjetiteljima demonstrirati nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu.

Svoje struke prezentirat će alatničari, automehaničari, autostruke, bravari, kovači, metalci, plastičari, električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci, fotografi, knjigoveže fotokopiraone, kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari, frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari, intelektualne usluge, suveniri, zlatari, staklari, optičari, krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari, trgovci, ugostitelji, slastičari, prijevoznici, taksi vozači  i dr.

Uz predstavljanje obrtničkih zanimanja i strukovnih i obrtničkih škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije, posjetitelje očekuju brojni sadržaji, modne revije, prezentacije vizažista i novih trendova u frizerskoj struci, natjecanje učenika - cvjećara, nagradne igre za učenike različitih struka, a moći će se i sami okušati u nekom od obrtničkih zanimanja.

Na sajmu će se održati i Dan za roditelje 4. travnja od 16:00 sati na kojem će i roditelji osnovnoškolaca dobiti sve bitne informacije o perspektivama obrtničkih zanimanja.

Posebno naglašavamo da će u vrijeme trajanja sajma biti priređeno veliko iznenađenje za mlade generacije, a to je nazočnost popularnih influencera Youtube kanala JoomBoosizrazito omiljenih u tinejđerskoj populaciji, tako da će mladi imati priliku u izravnom kontaktu s njima upoznati se s raznim obrtničkim zanimanjima na njima prihvatljiv i zanimljiv način. Ove godine na sajmu će biti tri influencera koji će se  družiti se s posjetiteljima, slikati i davati autograme, uživo objavljivati videe, kao i objave na društvenim mrežama.

Prošlogodišnji sajam, u tri dana koliko je trajao, posjetilo je više od 6.000 osnovnoškolaca iz 80 škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su se na sajmu mogli okušati u raznim obrtničkim zanimanjima.

Tijekom trajanja sajma izvršeno je anketiranje oko 3.000 učenika. Njih čak 82% reklo je kako im je Zagrebački obrtnički sajam pomogao u odabiru budućeg zanimanja, dok je čak 73% anketiranih dalo Sajmu najvišu ocjenu.

Da je ostvaren cilj Sajma, pokazuje i odgovor na pitanje bi li odabrao obrtničko zanimanje na koje je potvrdno odgovorilo 68% anketiranih učenika.
 
Ove godine za posjet Zagrebačkom obrtničkom sajmu se prijavilo 101 škola s područja Grada Zagreba i  Zagrebačke županije, te očekujemo posjet oko 7.000 učenika