Zagrebački holding HrvatskiEnglishMapa weba
 

Dobrodošli u Zagreb


Dobrodošli u Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske.

Današnji Zagreb nastao je iz dva srednjovjekovna naselja koja su se stoljećima razvijala na dva susjedna brežuljka. Prvi pisani spomen grada datira iz 1094., kada je na Kaptolu osnovana biskupija, dok je susjedni Gradec 1242. proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Oba naselja bila su okružena zidinama i kulama, ostaci kojih su sačuvani do današnjih dana.

Mnogobrojni trgovinski sajmovi, prihodi od posjeda te ponuda mnogih obrtničkih radionica doprinijela je razvoju i bogatstvu grada. Utjecajne velikaške obitelji, kraljevski službenici, crkveni dostojanstvenici te bogati trgovci iz cijele Europe doselili su u grad. Otvorene su škole i bolnice, usvojeni su običaji modernih Europskih metropola. Grad je prerastao svoje srednjovjekovne granice te se proširio u podnožjima Gradeca i Kaptola. Sagrađeni su prvi parkovi i ljetnikovci, a Zagreb je postepeno potvrdio svoj položaj kao administrativno, kulturno i ekonomsko središte Hrvatske.

Kada su se 1850. Gradec, Kaptol i okolna naselja ujedinila u jedinstvenu administrativnu cjelinu, razvoj grada se bitno ubrzao. Razorni potres 1880. potaknuo je rekonstrukciju te modernizaciju mnogih naselja i zgrada. Podignute su mnoge nove javne zgrade, uređeni su parkovi i postavljene fontane, te je izgrađena transportna i druga infrastruktura grada.

U 19. stoljeću broj stanovnika se udeseterostručio. S dvadesetim je stoljećem u Zagreb prispio stil Secesije. Grad je živio u obilju građanskog društva, s čvrstim vezama s drugim srednjoeuropskim centrima. Daljim napretkom industrije, od 1960-ih, grad se širio preko ravnica uz obale rijeke Save, gdje je nastao novi, moderni poslovni grad.

Osamostaljivanjem Hrvatske 1991., Zagreb postaje prijestolnica - političko i upravno središte Republike Hrvatske. Zagreb je usto i čvorište poslovnog, akademskog, znanstvenog, kulturnog i sportskog života u Hrvatskoj.
Posjetiteljima Zagreb nudi barokno okružje Starog Grada, slikovite tržnice na otvorenom, razna mjesta za kupovinu, bogati izbor obrta i raznorodne kuhinje. Zagreb je grad zelenih parkova i šetališta, s mnogim znamenitostima i u gradu i u prelijepoj okolici. Grad ulazi u treći milenij kao milijunski grad. Unatoč brzom razvoju gospodarstva i prometa, grad je zadržao svoj šarm i ugodnu atmosferu, što ga čini istinskim humanim gradom.

Zagreb Tourist Info - službene web stranice Zagrebačkog Turističkog Ureda
Convention Info - stranice s informacijama o kongresnoj ponudi grada Zagreba
Hrvatska Turistička Zajednica - službene web stranice

Napomena: Tekst o Zagrebu preuzet je s web stranica Zagrebačkog Turističkog Ureda.