MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ODRASTA

Planet, ljudi, briga - to se zove odrast! /Planet, People, Care - It Spells Degrowth!

9. Međunarodna konferencija odrasta i Tjedan odrasta: diskurzivni programi, Okolišni filmski festival, izložba, izvedbe, umjetničke produkcije, istraživanja…
 
Neograničen ekonomski rast više nije moguć i naše je ekonomije potrebno hitno vratiti u granice ekoloških ograničenja. Takve i slične poruke moći ćemo čuti krajem ovog ljeta na 9. Međunarodnoj konferenciji o odrastu pod nazivom ''Planet, ljudi, briga: to se zove odrast!''. Konferencija će se održati od 29. kolovoza do 2. rujna u Zagrebu na nekoliko lokacija: Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom velesajmu i Centru mladih Ribnjak.

Pored bogatog akademskog programa pripremljen je i program ''Tjedan odrasta'' koji će biti otvoren za javnost. Time se Zagreb  pridružuje listi gradova (poput Budimpešte, Pariza, Barcelone i Leipziga) koji su unazad petnaest godina ugošćavali ovaj događaj.
 
Odrast (degrowth) postaje sve popularniji pokret koji nadilazi akademske okvire i širi se kao praksa kako se svijet suočava sa sve težim i sve vidljivijim posljedicama klimatskih promjena. Odrast se temelji na pretpostavci da su perpetuirani industrijski razvoj i potreba za trajnim rastom ekonomije nepovratno narušili Zemljine ekosustave te da je daljnji ekonomski rast u razvijenim zemljama neodrživ za planet. Stoga odrast poziva na napuštanje ekonomskog rasta kao primarnog društvenog cilja. Umjesto neograničenog rasta, potrebno nam je promišljanje novih oblika življenja, proizvodnje i potrošnje koji će svima osigurati dobar život u granicama ekološke održivosti Zemlje.
 
Konferencija će okupiti više stotina znanstvenika:ica, istraživača:ica, aktivista:ica i političa:rki koji se bave pitanjem odrasta. Sudionici:e iz različitih  instituta, sveučilišta, sindikata, društvenih pokreta, gradova, nevladinih organizacija aktivno će pridonijeti programu Konferencije. Sudionici će imati priliku uživo slušati govor japanskog istraživača Koheija Saita, čija je knjiga o odrastu postigla senzacionalan uspjeh u Japanu, te Diane Ürge-Vorsatz, visoko pozicionirane znanstvenice Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC). Uz njih, uvodna  predavanja održat će i Françoise Vergès, francuska politologinja i kustosica koja se bavi pitanjima postkolonijalizma i dekolonijalnog feminizma, te Karin Doolan, Roland Ngam i Paul Stubbs. Konferenciji će se u sklopu Tjedna odrasta pridružiti i nekoliko europarlamentaraca iz frakcije Zelenih, prvenstveno Philippe Lamberts, supredsjednik frakcije Zelenih koji je u svibnju 2023. godine organizirao događaj posvećen odrastu u Europskom parlamentu.
 
Akademski dio konferencije, koji uključuje preko 200 paralelnih sesija, održat će se na Zagrebačkom velesajmu, uz svečano otvorenje u Muzeju za suvremenu umjetnost.

Festivalski dio smjestit će se u Centru mladih Ribnjak, dok će se Tjedan odrasta, koji će biti besplatan i otvoren za sve, događati diljem Zagreba. Tjedan odrasta ponudit će niz rasprava, izlaganja, radionica, prezentacija, predavanja, aktivističkih i umjetničkih aktivnosti, izložbu te filmski festival posvećen ekologiji. Konferencije odrasta zamišljene su kao veliki kolektivni i druželjubivi događaji na kojima se spajaju teoretski, znanstveni, aktivistički i socijalni tokovi suvremenog odrastničko-ekološkog pokreta kako bi se kroz mjesto susreta razmijenile ideje, strategije i inspiracije za zajedničko djelovanje.
 
9. Međunarodnu konferenciju o odrastu organizira zajedno nekoliko zagrebačkih organizacija - Institut za političku ekologiju, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Što, kako i za koga/WHW, Multimedijalni institut (MaMa), Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) te inicijativa Znanstvenici za klimu, a u suradnji sa Gradom Zagrebom i njegovim ustanovama: Zagrebačkim velesajmom, Centrom mladih Ribnjak, Muzej suvremene umjetnosti, SU, HDLU, URIHO

Tjedan Odrasta podržavaju i Zelena Europska Fondacija, Heinrich Böll Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung i Rosa Luxemburg Stiftung, European Commission’s Creative Europe program, Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstvo kulture i medija RH.