O sajmu

Na izložbenim prostorima Zagrebačkog velesajma se u terminu od 24. do 27. travnja 2018. održavaju sajmovi: BIAM  - 24. međunarodni sajam alatnih strojeva, alata sa temom SAPO - sajam podugovaranja i ZAVARIVANJE -  27. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite.Sajmovi će biti održani u paviljonima 8, 8a, 9 i 11a te na otvorenom izložbenom prostoru uz paviljone.

Izlagat će 325 izlagača iz više od 30 zemalja.


Ova dva sajma prvenstveno su orijentirana na primarne i sekundarne gospodarske djelatnosti i kao takvi su idealna prigoda za:

  • predstavljanje i promociju novih tehnologija i sustava iz područja alatnih strojeva i alata, strojeva za obradu raznih materijala, zavarivanja, zavarenih konstrukcija, materijala, komponenti, automatizacije proizvodnje i procesa (robotika, software i inženjering), naprednih tehnologija, mjerne tehnike, kontrole kvalitete i antikorozivne zaštite
  • okupljanje struke, izravni kontakt ponude i potražnje, te povezivanje proizvođača, distributera, poduzetnika i investitora industrijskog sektora,
  • edukaciju, transfer tehnologije i stručno usavršavanje.U današnje vrijeme globalizacije neophodna je specijalizacija i izvrsnost za određenu djelatnost budući tehnologija izrade traži specijalizirane subjekte kako bi određeni projekt mogao ugledati svjetlo dana.

Zanimanje za sudjelovanje na ovoj grupi sajmova, kako poslovnih posjetitelja tako i izlagača raste iz godine u godinu i za više od 30%. Trend rasta se i dalje nastavlja, tako da ove godine sajam bilježi porast za više od 35%.


Sajam je popraćen posebnim interesom poslovne i stručne publike, kako iz Hrvatske, tako i iz zemalja okruženja.

Sajmove prati i stručno prateći program u okviru kojeg će se održati Konferencija KORMAT -  međunarodno savjetovanje o zaštiti materijala i industrijskom finišu u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu materijala.

Hrvatsko društvo za tehniku zavarivanja u suradnji s FSB katedrom za zavarene konstrukcije održat će seminar “Koordinatori zavarivanja”.

Nakon uspjeha, kojeg su doživjeli robotska košarka, robotski hokej i robotski pikado na prošlim sajmovima, stručni časopis IRT3000 pripremio je novu zanimljivost.

Robot YuMi, tvrtke ABB inženiring d.o.o zasigurno će biti zvijezda ovogodišnjeg sajma.


Na izložbenom prostoru časopisa IRT3000 robot će poput pravog konobara zainteresiranim posjetiteljima točiti piće.

Robot je siguran, pa ne zahtijeva nikakvu zaštitu, jer je programiran tako da surađuje s čovjekom te se u trenutku dodira zaustavlja.

"Ljudi još malo sa strahom pristupaju robotu, jer su roboti do danas bili u različitim klijetkama i zaštitama. Kada im pojasniš kako djeluje, ohrabre se i više ga se ne boje. Najviše se boje ozljeda.", rekao je Darko Švetak iz časopisa IRT3000.