O sajmu

Zagrebački velesajam najavljuje SAJMOVE HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA kao središnji nacionalni tematski događaj u terminu od 18. do 21. listopada 2018.Sajam iz godine u godinu bilježi sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka iz branše.

Segment hrane nadopunjen je na ovogodišnjem izdanju kao prirodan slijed, ali i potreba proširenja tradicionalnih Sajmova zdravog življenja koji su svojim prepoznatljivim segmentima Organica, APItera i Mystic svrstani u vrh ponude ovakvih tematskih događanja.

Cilj projekta je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda, a u suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Grada Zagreba.Od teme hrane posjetitelji mogu očekivati proizvode čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvode hrvatskih farmi i polja, ekološke proizvode, hrvatske otočne proizvode te proizvode nosioce oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

Izlagački segment sajmova obuhvaća četiri programske cjeline:

 • Hrana: hrana u najširem smislu: voće, povrće, mliječni proizvodi, pića i napitci, delikatesna hrana, začini ..
 • Organica: organski certificirana hrana i proizvodi, biodinamička proizvodnja, ljekovito bilje, oprema za pripremu zdrave hrane, proizvodi od industrijske konoplje ..
 • APItera: med i proizvodi od meda, apiterapija, apikozmetika ..
 • Mystic: prirodna, energetska i duhovna medicina - aromaterapija, akupresura, su-jok, ayurveda, feng shui, tehnike za sklad duha i tijela, masaža, bioenergoterapija, zvukoterapija ..


KONFERENCIJE I PREDAVANJA
 
Uz izložbeni dio, sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, podizanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, usklađivanja zajedničke poljoprivredne politike u Europskoj uniji i s tim u vezi potrebnih reformi u Republici Hrvatskoj, pružanja pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima pri podnošenju zahtjeva za novčanim potporama, financiranja poljoprivrede i prehrambene industrije bespovratnim sredstvima EU.

Ističemo:

 • Konferencija "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije"
 • Okrugli stol na temu: "Nepoštena trgovačka praksa -  pravni okvir u RH te stanje i pristup rješavanja ovog problema u EU“
 • Okrugli stol: Svijet biodinamike – potencijali i izazovi
 

PREDAVANJA, RADIONICE, FENOMENI I GLAZBA

Bogat i kvalitetan program koji prati Sajmove zdravog življenja naš je trademark. Svake godine se priprema sa posebnom pažnjom i sa vrsnim predavačima i gostima na zadovoljstvo svih posjetitelja.
 
Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez prvi dan sajma organiziraju MEDNI DORUČAK S HRVATSKIH PČELINJAKA s ciljem promocije domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, a označen znakom Hrvatske poljoprivredne agencije Med hrvatskih pčelinjaka.


Najavljujemo APITEKU, mjesto koje će biti centar edukacije za djecu i odrasle o pčelama i pčelinjim proizvodima. Hrvatsko apiterapijsko društvo održat će niz radionica o izradi api preparata (različitih mednih mješavina koje možete izraditi u vlastitoj kuhinji), api kozmetike (medena krema) te apiaromaterapijskih pripravaka. Također će organizirati i 3. Hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja.
 
Poznati aromaterapeuti Mary Novosel i Saša Radulović uvest će sve zainteresirane posjetitelje u čaroban svijet aromaterapije.

Mary Novosel će demonstrirati kako izraditi prirodnu pastu za zube ili prirodne bombone, a Saša Radulović će održati predavanje o mogućnostima primjene eteričnih ulja.


Očekuju vas brojne radionice kuhanja, predavanja o prirodnoj kozmetici, tehnike disanja, zvučne kupke, Kundalini yoga, Noć gongova - gong puja.

Ništa manje zanimljiva nisu ni predavanja na temu podizanja kvalitete života, o važnosti i primjeni Bachovih kapi te radionice opuštajuće meditacije.

Saznajte sve o čudesnom djelovanju aloe vere i njezinoj upotrebi u detoksikaciji i regulaciji tjelesne težine te pedijatriji.

Ivana Loina, dermokozmetičar i profesionalni make up artist održat će radionicu o mineralnom make upu.


Subota popodne rezervirana je za NA RUBU ZNANOSTI s Krešimirom Mišakom i velikim brojem zanimljivih predavanja:

 • Fenomen izvanzemaljskih otmica – Tamara Vrančić Sokač,
 • Voda - informacijski i komunikacijski kapaciteti – Ninoslav Novak,
 • Nevidljive stvarnosti - u objektivu - Krešimir Mišak,
 • Piano medicine - utjecaj glazbe na zdravlje – Joe Meixner.

Pregledajte ga i zabilježite sebi najzanimljivije te nas posjetite na Zagrebačkom velesajmu od 18. do 21. listopada.
 
Ulaz na Sajmove hrane i zdravog življenja za sve posjetitelje je BESPLATAN.

Pored Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba kao suorganizatora i SAJMOVA HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA, partneri na projektu su: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Predstavništvo EK u Hrvatskoj, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Udruga općina u Republici Hrvatskoj.