Press

Saznajte više
2. APITERAPIJA NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU
Danas se na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Sajmova zdravog življenja održava 2. kongres APITERAPIJA – očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima.

Moderator je bila dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

Svakodnevna upotreba pčelinjih proizvoda; prvenstveno meda, peluda i propolisa postala je ne samo potreba s ciljem očuvanja zdravlja nego i sastavnica kulture zdravog življenja. Povoljan učinak pčelinjih proizvoda na zdravlje od davnina je poznat, a novija znanstvena istraživanja također govore u prilog činjenici da su pčelinji proizvodi puno više od same hrane. Tako neki pčelinji proizvodi postaju funkcionalna hrana. Pod tim pojmom podrazumijevamo svu hranu s biološki aktivnim djelovanjem, koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. 


Najvažnija namjena funkcionalne hrane nije da utaži glad već da pomaže u prevenciji bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje. Jednostavnije rečeno, funkcionalna hrana nije ništa drugo nego tradicionalna hrana za koju je znanstvenim dokazima utvrđen blagotvoran učinak na zdravlje pa je takve karakteristike i čine funkcionalnom. Cilj uvrštavanja pčelinjih proizvoda u svakodnevnu prehranu je prevencija!

Obzirom na navedeno, u većini zemalja postoje apiterapijska društva koja imaju za cilj korektnu promociju pčelinjih proizvoda i apiterapije, kao važnog segmenta pčelarstva i pčelarske proizvodnje. 

Hrvatsko apiterapijsko društvo stoga ima jasnu zadaću: na nacionalnoj razini promovirati pčelinje proizvode i apiterapiju kao posebne djelatnosti vezane uz upotrebu pčelinjih proizvoda koja ima za cilj poboljšanje zdravlja, uklanjanje boli, patnje i nesposobnosti za rad ljudi i životinja“.

Hrvatsko apiterapijsko društvo je strukovna asocijacija koja si je za zadaću dala aktivno razvijati i promovirati apiterapiju uz jasne smjernice koje se prvenstveno baziraju na čvrstim znanstvenim dokazima i jasnim standardima struke.

Apiterapija u Hrvatskoj postaje sve poznatija i traženija; pa su tako posljednjih godina česta apiterapijska savjetovališta, predavanja na temu o vrijednosti i upotrebi pčelinjih proizvoda. Također je počela intenzivnija primjena api preparata i u veterinarskoj medicini , pa tako i u Hrvatskoj imamo veterinara koji vrlo uspješno primjenjuju api preparate kao nadopunu klasičnoj terapiji. 

U sklopu Hrvatskog apiterapijskog društva razvio se vrlo korektan i kolegijalan odnos između liječnika, ljekarnika, veterinara i pčelara što je ključno za izuzetno kvalitetan razvoj i funkcioniranje samoga društva. Pojačana je i aktivnost pojedinih članova društva u nastupu prema medijima, gdje uz poštivanje etičkog kodeksa Hrvatskog apiterapijskog društva korektno i konkretno educiramo zainteresiranu javnost. 

Ciljevi simpozija na temu Apiterapije i očuvanja zdravlja pčelinjim proizvodima su:

  • promocija upotrebe pčelinjih proizvoda i njihovog pozitivnog učinka na organizam
  • promocija domaćih proizvođača pčelinjih proizvoda
  • upoznavanje zainteresirane javnosti s najnovijim znanstvenim dostignućima hrvatskih znanstvenika
  • prezentiranje svih mogućnosti primjene pčelinjih proizvoda i apiterapije s kojima javnost nije dovoljno upoznata.