Press

Saznajte više
BIAM i ZAVARIVANJE powered by ELEKTRODA ZAGREB d.d.

Na izložbenim prostorima Zagrebačkog velesajma u terminu od 26. do 29. travnja 2022. održavaju se bienalni poslovni sajmovi BIAM - 26. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i ZAVARIVANJE – 29. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite.

BIAM i ZAVARIVANJE kao jedini industrijski sajmovi u zemlji predstavljaju značajno gospodarsko i poslovno okupljanje ove specijalizirane tematike te su mjesto B2B susreta za sve postojeće i potencijalne partnere i izlagače.

Glavni sponzor
sajmova Biam&Zavarivanje je tvrtka ELEKTRODA ZAGREB d.d., a partner sajma DALEKOVOD d.d.
 
Ovogodišnje izdanje održat će se u paviljonima 8A i 9 uz izlaganje 120 izlagača na 5500 četvornih metara iz 19 zemalja (Austrija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Hrvatska, Italija, Japan, Kanada, Kina, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i Sjeverna Irska).
 
Bit će prisutni renomirani domaći i svjetski proizvođači, distributeri i pružatelji usluga koji će predstaviti nove alatne strojeve, alate, opremu za zavarivanje i tehnologije antikorozivne zaštite kao i tehnološka rješenja te sofisticirane IT aplikacije, fleksibilna rješenja i nove tehnologije razvoja proizvoda (prvenstveno Hrvatske i zemalja regije).
 
Sajmovi su prvenstveno orijentirani na primarne i sekundarne gospodarske djelatnosti. Kao takvi su idealna prigoda za predstavljanje i promociju novih tehnologija i sustava iz područja alatnih strojeva i alata, strojeva za obradu različitih materijala, zavarivanja, zavarenih konstrukcija, materijala, komponenti, automatizacije proizvodnje i procesa (robotika, software i inženjering), naprednih tehnologija, mjerne tehnike, kontrole kvalitete i antikorozivne zaštite.

ŠKOLSKI DAN – promocija strukovnih obrazovanja

Za vrijeme sajmova BIAM i ZAVARIVANJE, 26. travnja, Tehnička škola Ruđera Boškovića (u sklopu projekta RCK Ruđera Boškovića) i Zagrebački velesajam organiziraju jednodnevni Školski dan – promociju strukovnih zanimanja.

Kao izlagači predstavit će se srednje škole i partneri u projektu, suradnici, tvrtke i fakulteti.
 
Cilj Školskog dana je popularizacija strukovnih zanimanja, povezivanje poslodavaca, partnera, polaznika, budućih polaznika i svih zainteresiranih te njihovog spajanja i interakcije.

STRUČNO PRATEĆI PROGRAM

Izdvajamo već tradicionalni KORMAT, 25. međunarodno savjetovanje o zaštiti materijala i industrijskom finišu koji organizira Hrvatsko društvo za zaštitu materijala. Savjetovanje će se održati online u sklopu sajmova 26. i 27. travnja.
 
Cilj Savjetovanja je prikaz suvremenih dostignuća u području zaštite od korozije konstrukcijskih materijala, metoda prevlačenja, korozije u betonu, primjene inhibitora korozije, katodne zaštite te osiguravanja kvalitete. Sudionici na savjetovanju unaprijedit će znanje o konstrukcijskim materijalima i suvremenim metodama zaštite od korozije.
 
Hrvatsko društvo za tehniku zavarivanja u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje – Katedra za zavarene konstrukcije 27. travnja u paviljonu 9 organizira seminar Koordinatori zavarivanja.

Koordinacija zavarivanja zahtjevan je posao te stručnjaci koju istu provode moraju poznavati najnovija dostignuća iz struke. Ova redovna godišnja okupljanja važna kako bi se stručnjaci upoznali s najnovijim primjerima iz područja zavarivanja te razmijenili iskustva.

PREDSTAVLJANJA IZLAGAČA

Tvrtka ELEKTRODA ZAGREB d.d. izlaže: elektrode za zavarivanje nelegiranih čelika, elektrode za zavarivanje nelegiranih i niskolegiranih čelika, elektrode za zavarivanje čelika postojanih pri povišenim temperaturama, elektrode za zavarivanje visokolegiranih čelika, elektrode za sivog lijeva, elektrode za zavarivanje bakra i bakrenih legura, elektrode za navarivanje, elektrode za žlijebljenje. Žice i šipke za zavarivanje nelegiranih i niskolegiranih čelika, žice i šipke za zavarivanje visokolegiranih čelika, žice i sipke za zavarivanje aluminija i aluminijskih čelika, žice i šipke zavarivanje legura na bazi bakra, žice za navarivanje, šipke za plinsko zavarivanje nelegiranih čelika, praškom ili metalom punjene žice te spp žice i praškovi.
 
Tvrtka EURO ALAT d.o.o. izložit će novitet proizvođača GUHRING KG pod nazivom RF100 SHARP, a riječ je o novom glodalu od tvrdog metala. Najoštrije univerzalno glodalo, učinkovito pri obradi mekih i tvrdih materijala u svim uvjetima rada. S kutom vrha oštrice od 12°  glodalo osigurava mekan i gladak rez na materijalima čvrstoće od 300 – 900 N/mm2. Jedinstveni GUGRING-ov patent proizvodnje tvrdog metala i AICeN presvlaka omogućuju obradu visokih performansi čak i u nestabilnim uvjetima, a zahvaljujući prilagođenoj geometriji postiže se dugi životni vijek alata.
 
Također izlažu i novitet proizvođača Kennametal Inc. pod nazivom FIX8TM. FIX8 držač i pločica sa osam reznih oštrica za grubo tokarenje u teškim uvjetima rada. Jedinstven sustav stezanja pločice podnosi velike sile i vibracije pri obradi. Velike dubine rezanja (do 12mm) i posmak do 1,4 mm omogućuju najkraće vrijeme obrade u čeliku, lijevanom željezu (gus) i nehrđajućem čeliku. Prikladan i za slabije tokarilice.
 
Tvrtka TRGOSTAL – LUBENJAK izlaže dva noviteta: Novitet - FlyMarker mini 65/30 4,3" touch, CNC prijenosni sustav označavanja. Najprodavaniji među baterijskim ručnim sustavima označavanja sada s ekranom osjetljivim na dodir. S novim konceptom rada FlyMarker mini 65/30 4,3" touch, nude modernu nadogradnju. Vrhunski učinak - 100% mobilan, lagan, fleksibilan, jamči brzo i trajno označavanje na gotovo svakoj površini.
 
Novitet Bušilica s vakuumskim postoljem Euroboor VAC.50s+, nova inovativna, prva na svijetu bušilica s vakuumskim postoljem koja se „lijepi“ i na ne magnetne površine pomoću tehnologije vakuuma. S novim Euroboor VAC.50s+ strojem za bušenje mogućnosti su beskrajne. Ovaj revolucionarni stroj za bušenje posebno je napravljen za horizontalnu primjenu na ne magnetnim površinama i površinama sa slabom magnetskom permeabilnošću. Lijepi se na gotovo sve glatke površine (kao što su aluminij, nehrđajući čelik, plastika, kompoziti, mjed, bronca, cink, olovo ili čak bakar) koristeći jedinstvenu tehnologiju vakuuma.
 
Također izlažu i strojnu tračnu pilu MEBApro 300 A NC - automatska strojna tračna pila s 2-stupnom linearnom vodilicom okvira pile izuzetno robusne konstrukcije za zahtjevne korisnike. Specijalno pogodna za piljenje materijala različitog presjeka i često mijenjanje dimenzija i vrsta materijala.
 
Tvrtka VANADO izložit će softver PAUK. Riječ je o softveru za pametno upravljanje proizvodnjom koji obuhvaća module od izrade kalkulacija preko planiranja proizvodnje i radnih stanica u proizvodnji do izrade faktura u izravnoj vezi s skladištem materijala i računovodstvom. PAUK omogućava maksimalnu preglednost i kontrolu procesa proizvodnje u realnom vremenu. Pomoću IoT tehnologija u mogućnosti je povezati se sa strojem ili pomoću instaliranih senzora kontinuirano pratiti proizvodnju. Softver je namijenjen svim malim, srednjim i velikim poduzećima.
 
Tvrtka SVAM PLUS izložit će OperaOpus™, poslovno informacijski sustav koji integrira sve poslovne procese u jednu cjelinu. Posebice je pogodno za proizvodna poduzeća koja imaju kompleksnije potrebe i očekuju više od ERP rješenja. Pruža podršku cjelokupnom procesu proizvodnje te svojim funkcionalnostima omogućuje planiranje proizvodnje te nabave sirovina i materijala, sinkronizaciju prodajnih, nabavnih i proizvodnih aktivnosti, obračun po stvarnim proizvodnim cijenama, planiranje i evidentiranje radnih operacija i vremena izvršenja, olakšanu evidenciju proizvodne dokumentacije i izvještavanje kao i brze "što-ako" simulacije
 
Strojevi i usluge koje nudi LORSEL GROUP potrebni su firmama koje se bave izradom proizvoda od metala u pločama i obradom cijevi, izradom metalnih konstrukcija, metalne ambalaže, kotlova, peći, polica, industrijske opreme, željezničkih vagona, raznih vozila, ugostiteljske opreme, strojeva, raznih metalnih aparata, metalnih kućišta, uređaja za razne namjene, proizvodnjom cjevovoda, zavarivanjem i strojobravarskim poslovima te ostalim firmama u metalnoj industriji. U svojoj ponudi uz pomoć partnera nude visoku tehnologiju kao što su laserski, plazma i vodeni rezači, servo-električni strojevi za probijanje i savijanje, strojevi za ravnanje, strojevi za skidanje srha i brušenje, kružne savijačice, printere za metal, alate za savijanje i probijanje, stolove za zavarivanje i ostale najnaprednije tehnologije.
 
Tvrtka ADHEZIV d.o.o. predstavit će pisač Leibinger Jet2 NEO i SEICO Integra PP108. Pisač Jet2 NEO je u svijetu poznat kao ink jet najvišeg stupnja sigurnosti djelovanja. Jedini printer na tržištu s automatskim zatvaranjem dizne i sistema tinte u pisaćoj glavi, zbog čega nema mogućnosti začepljenja dizne i nikakvog ručnog čišćenja pisaće glave prije i nakon upotrebe. U prvom redu namijenjen je za kupce koji ne žele zastoje u proizvodnji i ne žele izgubiti vrijeme kod početka rada printera.
 
Industrijski ink jet pisač SEICO Integra PP108 je namijenjen za direktan tisak na porozne površine kao što su karton, papir, vrećice. To je kompaktan i robustan industrijski pisač sa SEICO Piezo ispisnom glavom.
 
Tvrtka CAMTEH d.o.o. predstavlja 3D Printer Raise3D Pro3 Plus (novi model, prvi put predstavljen u RH), 3D printer Flashforge Creator 4 (novi model, prvi put predstavljen u RH) i Mastercam 2022.
 
Tvrtka ABC maziva d.o.o. predstavlja Castrol tekućine za obradu koje traju dulje od standardnih - bez sadržaja bora ili aditiva koji otpuštaju formaldehid. XBB tehnologija omogućuje dulji radni vijek sustava.
 
Tvrtka ECO CHEM d.o.o predstavljaju: NCH SALVAGE 2+ premaz za enkapsulaciju hrđe, primer i završni sloj (tri proizvoda u jednom – enkapsulira, formira temeljni premaz i završni sloj, koristi najnoviju hibridnu tehnologiju, izvanredna otpornost na koroziju – ispunjava test ATSM B117 prskanja ureza vrućom slanom otopinom 3000 sati), NCH CHEMSTRIP ADVANCED snažno sredstvo za industrijsko uklanjanje boje (sigurno, brzo djelujuće, bez metilen klorida, uklanja otporne industrijske premaze brzo i uz minimalni rad, prodire i lagano je za aplikaciju, nije korozivno – sigurno na većini površina poput drva, metala, betona (ne i plastici) i može se koristiti na otvorenom i u zatvorenim prostorima, NCH CRYO GEEN CUT BURR roto glodalo dizajnirano za brzo uklanjanje metala (kriogeno tretirana glodala sa revolucionarnom geometrijom i novim zelenim nitridnim premazom, nadmašuje i najbolja tradicionalna glodala, nova geometrija za brzo uklanjanje širokog raspona metala, upečatljivi zeleni nitridni premaz za poboljšanu tvrdoću zubi i trajnost, kriogenski tretirana za 100% dulji vijek trajanja, daje izvrsne rezultate završne obrade) i NCH X-RUST 7 pH neutralno sredstvo za uklanjanje hrđe s metala (uklanja zatamnjenje i hrđu s ugljičnih i mekih čelika, lijevanog željeza i drugih materijala, pH neutralna formulacija, djeluje pri sobnoj temperaturi, sprječava trenutačnu koroziju, koncentriran; razrjeđuje se u fiksnom omjeru od 1:10).
 
Tvrtka INKOLTEH d.o.o. - tvrtka za specijaliziranu digitalizaciju proizvodnih procesa. Industrija 4.0 nudi mogućnosti koje diktiraju brzi razvoj i mnoge promjene u proizvodnom procesu. Tvrtka Inkolteh d.o.o. nudi korisničku podršku u cjelokupnom ciklusu digitalizacije proizvodnje od projektiranja, opreme, implementacije sustava, validacije, obuke pa sve do održavanja informacijske infrastrukture. Suradnja s tvrtkama iz različitih djelatnosti omogućava im stalni razvoj novih znanja i tehnologija za učinkovit prijelaz na digitalno poslovanje. Tvrtka Inkolteh d.o.o. fokusira se na ccLEAP sustav na IFAM-u, koji je proizvod vlastitog razvoja i predstavlja jednostavnu digitalnu transformaciju. Fleksibilni informacijski sustav omogućava prilagodbu potrebama različitih proizvodnih procesa. Posjetitelji će moći vidjeti rad mini pametne tvornice, koja je praktični primjer implementacije digitalizacije u sustav proizvodnje. Stručno osposobljeno osoblje savjetovat će vas pri odabiru proizvoda i usluga uz koje ćete lakše i brže kročiti na put digitalne transformacije.
 
Tvrtka Mteh – Moderne tehnologije je specijalizirana za industrijsku automatizaciju posebno za rješenja u rukovanju CNC i kovačkim strojevima te mjernim uređajima. Njihova su rješenja jedinstvena, fleksibilna i uvijek koriste provjerene komponente. Svi sistemi opremljeni su IT rješenjima za nadzor. Nude rješenja po načelu ključ u ruke, programiranje PLC uređaja i robota, savjetovanje na području sustava automatizacije i servisnu podršku 24/7.  

SVEČANO OTVORENJE

Svečano otvorenje bit će u utorak, 26. travnja u 10,30 sati u paviljonu 9. Sajmove će otvoriti gospodin Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

RADNO VRIJEME: 

  • 10:00 do 18:00 sati

Ulaz za posjetitelje je besplatan.                                

PRESS CENTAR

Na usluzi je novinarima svakoga dana u radno vrijeme sajma. Telefoni: 01/6503-524, mail: zv.press@zv.hr