Press

Saznajte više
GLUTEN U HRANI – OKIDAČ BROJNIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA

Predavanje u organizaciji Hrvatskog društva za celijakiju, koje je održala predsjednica Ružica Lab, usredotočilo se na ulogu glutena kao okidača za brojne zdravstvene probleme, uključujući celijakiju.

Gluten je prolaminski dio proteinske frakcije žitarica. Glavne žitarice koje ga sadrže su pšenica, raž i ječam. Današnje žitarice su križane sorte, bogate glutenom te sadrže 75-80% glutena i kromosoma. Za razliku od njih, rane divlje žitarice (poput pira, emmera, bulgura) molekularno su drugačije i podnošljivije, iako nisu sigurne za ljude s celijakijom.

Gluten izbjegavaju ljudi koji imaju celijakiju, ali i osobe s osjetljivosti i intolerancijom na gluten i na brašno, s alergijama i raznim autoimunim bolestima.

Celijakija je kronična, autoimuna bolest tankog crijeva. Kod osoba s celijakijom, konzumacija glutena izaziva imunološki odgovor koji oštećuje resice tankog crijeva. To oštećenje sprječava pravilnu apsorpciju hranjivih tvari, što dovodi do širokog spektra simptoma i komplikacija. Celijakija zahtijeva doživotnu i strogu bezglutensku prehranu.

Prehrana bez glutena traži se i radi rješavanja drugih zdravstvenih tegoba, a izbjegavanje glutena ključno je kako bi se izbjegao nastanak i liječili problemi koje gluten uzrokuje. Bezgluteinska prehrana je najbrže rastuća prehrambena kategorija diljem svijeta.