Press

Saznajte više
HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA

Danas je na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma CroAgro održana radionica predavanje "Doprinos inovacija održivom razvoju poljoprivrede" u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore.

Na radionicama je sudjelovao veliki broj studenata što je posebno pozdravljeno jer studenti su budućnost poljoprivrede i oni su ti koji će raditi na inovacijama u poljoprivredi.

Održane su prezentacije:

  • Uvodna prezentacija HPK - "Uloga Hrvatske poljoprivredne komore u razvoju inovacija"
  • Prof. dr. sc. Hrvoje Džapo - "Digitalna transformacija poljoprivredno-prehrambenog sektora kroz besplatne usluge EDIH-a CROBOHIB++"
  • Prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić - "Istraživačko - razvojni projekti na FER-u i ICENT-u usmjereni na digitalizaciju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru"
  • Dijana Posavec - "Biodinamička poljoprivreda - inovativna agrikultura sa dodanom vrijednošću"

Bez inovacija nema napretka u poljoprivredi. Inovacije podrazumijevanju procese koji su bitni za ostvarenje održive poljoprivrede, one su pokretač gospodarskog rasta pa razvoj poljoprivrede itekako ovisi o inovativnim tehnologijama. Inovacije su nužne za sva poljoprivredna gospodarstva koja žele biti konkurentna na tržištu.

Hrvatska poljoprivredna komora u sklopu CroAgra održava i edukacije za poljoprivrednike korisnike potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja i mlade poljoprivrednike koji su u obvezi odslušati navedene edukacije kako bi ostvarili pravo na isplatu potpore u skladu s odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu.

Stjecanje stručnog znanja o održivim praksama, agro-okolišna pitanja i inovacije vrlo su važna za promicanje gospodarskog rasta i razvoja ruralnih područja u Hrvatskoj, a posebice za poljoprivredne proizvođače. Sva poljoprivredna gospodarstva koja su prilikom podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu u 2023. godini zatražila plaćanje za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP), IAKS mjere i mlade poljoprivrednike preuzeli su obvezu pohađanja izobrazbe. Edukacije za poljoprivredne proizvođače su besplatne, a provode ih savjetnici korisnici Intervencije 78.01. koji uključuju Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu te privatne savjetnike.

Izobrazbe se održavaju u četvrtak, subotu i nedjelju u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.