Press

Saznajte više
KORMAT SAVJETOVANJE

Drugi dan poslovnih bienalnih sajmova BIAM i ZAVARIVANJE u dvorani Cres održava se - KORMAT, 26. međunarodno savjetovanje o zaštiti materijala i industrijskom finišu koji organizira Hrvatsko društvo za zaštitu materijala.

Cilj Savjetovanja je prikaz suvremenih dostignuća u području zaštite od korozije konstrukcijskih materijala, metoda prevlačenja, korozije u betonu, primjene inhibitora korozije, katodne zaštite te osiguravanja kvalitete. Sudionici na savjetovanju unaprijedit će znanje o konstrukcijskim materijalima i suvremenim metodama zaštite od korozije.

Korozijski procesi izazivaju propadanje konstrukcija i velike materijalne gubitke u gospodarstvu svake zemlje. Zaštita konstrukcija od korozije jedna je od najvažnijih zadaća inženjera i tehničara različitih struka koje se bave projektiranjem, izradom, vođenjem i održavanjem uređaja i postrojenja, a kako bi se ostvarila veća trajnost i povećanje pouzdanosti same konstrukcije i ujedno spriječilo onečišćenje proizvoda i zagađenje okoliša. Konstrukcije je potrebno štititi od korozije, ali i istovremeno voditi računa o utjecaju postupaka zaštite materijala na okoliš.

Nek od tema koje se obrađuju na savjetovanju su: Značaj Hrvatskog društva za zaštitu materijala u  edukaciji o koroziji i zaštiti materijala, transferu znanja i povezivanju sa sveučilištima u RH, Obrada površine nehrđajućeg čelika  - mehanička i kemijska, Sinergijsko djelovanje imidazolina na bazi oleinske kiseline i CeCI, na inhibiranje CO2 korozije ugljičnog čelika, Nehrđajući čelici u industriji transformatora za odobalne /priobalne uvjete, Napetosna korozija mjedi, Brončane skulpture izložene urbanoj atmosferi Zagreba i Siska - korozijska otpornost i sastav patine, Zeleni premaz za direktnu zaštitu metala: ekološka borba protiv korozije, Katodna zaštita naglavnica Pelješkog mosta - dubinska analiza sustava, Rehabilitacija antikorozivne zaštite na pilotim pristana SIOT u Trstu, Problemi korozije u kopnenoj prijenosnoj mreži naftovoda i plinovoda, Metode ispitivanja epoksidnih prevlaka, Tehnička regulativa za građevinske proizvode, CE znak, sustav tehničkog ocjenjivanja proizvoda u EU …