Press

Saznajte više
OTVOREN INTERLIBER

Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvoren INTERLIBER, 42. međunarodni sajam knjiga.

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare.

Interliber je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.


"Parafrazirat ću Krležu: "Knjiga je jedino ono što je čovjek izumio u obranu svog ponosa!“. Kada smo preuzeli vlast zatekli smo zanemarenu kulturu i kulturnu politiku, tada je izdvajanje za kulturi iz državnog proračuna iznosilo 0,56 posto. Spomenuta sredstva čak se nisu distribuirala u rokovima. Mi smo se obavezali da svake godine sukcesivno povećamo izdvajanja, tako da smo ove godine došli čak do jedan posto državnog proračuna. Možemo se pohvaliti da smo u tri godine izdvajanja za kulturu povećali više nego dvostruko.

Na početku mandata zatekli smo devastiranu struku nakladnika i knjižara. Bio je potrebno uspostaviti dijalog države i struke kako bi se iznašla rješenja za izlazak iz krize. Knjižni linci trebali su utvrditi likvidnost i gubitke, a kako bi se mogle sanirati posljedice.

Utvrdili smo mjere i potaknuli poticaje kako bi knjižna industrija izašla iz krize. Poslovanje nakladnika moralo se optimizirati, ali i vratiti čitalačka publika koja se okrenula digitalnim medijima.

Podržali smo obrazovanje djece i mladih, ulagano je u promociju hrvatske knjige koja je kao takva prepoznata i u svijetu. Razvili smo strategiju poticanja čitanja kroz različite resore i iz EU fondova aplicirali 50 milijuna kuna za različite mjere.

Bilježi se i procvat industrije videoigara, te se sve više obrazuju i veoma su uspješne branše poput game design-a, što svakako ova Vlada podržava, kao i dugogodišnju manifestaciju ovdje na Zagrebačkom velesajmu Infogamer.“

Na kraju, premijer Andrej Plenković je istaknuo kako je knjiga žilava i čvrsta valuta te unatoč digitalnim medijima - knjiga opstaje i nalazi svoje mjesto kod publike. Sve nam to govori, da nas je vrijeme demantiralo i da se knjiga i digitalni mediji spretno nadopunjuju.

"Ljepotu pisane riječi i bogatstvo kulturnog naslijeđa, pogled u budućnost kroz mogućnosti za vrhunsko obrazovanje, kreativnost koja stvara nova djela i donosi vrijedne uvide, inovacije kao i ogroman izvor pozitivne stvaralačke energije, pronaći ćete u narednim danima u paviljonima 5 i 6, 7a i Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, gdje se smjestio Interliber.

Više od 380 izlagača iz 13 zemalja pripremilo je premijerna izdanja različitih žanrova te novitete za sve uzraste posjetitelja. Ove godine bilježimo povećanje broja izlagača za 18%, a izložbenog prostora za 5%, s više od 200 sati programa. Izdvojena tema ovogodišnjeg Interlibera je ZNANJE I UČENJE, čemu su posvećeni petak i subota. U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održavat će se Sajam hrvatskog obrazovanja, Sajam svjetskog obrazovanja i konferencija „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, istaknula je na otvorenju Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

"Sajam knjiga Interliber, mjesto je susreta gdje se poštuje knjiga i pisana riječ. I upravo uoči zimskog perioda došli smo na Interliber kako bismo pronašli naslove za svoju osobnu biblioteku, ali se i informirali i poradili na cjeloživotnom obrazovanju. Ovo okupljanje ljubitelja knjige, prepoznato je u regiji ali i šire. Zbog toga Grad Zagreb podržava način na koji se ovaj Sajam knjiga razvija, a popularnost sajam pridonio je okupljanju sve više i više ljudi iz godine u godinu. Oni koji vole knjigu i posjete ovaj event, zasigurno će Interliber ostati u lijepom sjećanju – zaključila je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Uz Interliber u istom terminu održavaju se Reboot InfoGamer i Inova.

Interliber traje do nedjelje, 17. studenog. Ulaz na sajam je besplatan.