Press

Saznajte više
PRAVO DOBA - SAJAM ZA ZRELE GENERACIJE
PRAVO DOBA sajam za zrele generacije i cijele obitelji održat će se od 16. do 18. svibnja 2019. na Zagrebačkom velesajmu.

Peto izdanje ovog jedinstvenog projekta progovara o aktualnim i interesantnim temama koje se tiču življenja u zreloj dobi.

Organizator PRAVOG DOBA je Zagrebački velesajam, a suorganizatori stručnog i popratnog programa su Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put.

Na Sajmu će svoje proizvode i usluge prezentirati 83 izlagača i suizlagača.

ZDRAVO I AKTIVNO STARENJE

Sajam Pravo doba organiziramo s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti promicanja zdravog i aktivnog starenja.

Tri dana Zagrebački velesajam bit će mjesto je na kojem se nudi zabava, edukacija, rekreacija, zdravstveni pregledi i savjetovanja, ali će se govoriti i o temama i problemima s kojima se susreću starije generacije, a tiču se življenja u zreloj dobi.

Svoju ponudu prezentirat će lječilišta, toplice, zdravstvene ustanove, domovi za starije osobe, tvrtke s opremom, pomagalima, dodacima prehrani, udruge i drugi izlagači.

Ulaskom u pedesete i šezdesete godine pojavljuje se dovoljno slobodnog vremena za putovanja, bavljenje aktivnostima koje su do tada bile zanemarivane uslijed roditeljskih, poslovnih i drugih obaveza. Zbog toga će na sajmu Pravo doba sudjelovati i turističke agencije sa zanimljivim programima putovanja, a različite kreativne radionice možda Vas potaknu da pronađete novi hobi.

Tradicionalno, početak Sajma se obilježava nordijskim hodanjem od Bundeka do Zagrebačkog velesajma.

ZANIMLJIVOSTI ZA POSJETITELJE NA IZLOŽBENIM PROSTORIMA

U suradnji s izlagačima organiziran je besplatni mali sistematski pregled. U ovu aktivnost uključen je dio izlagača te će posjetitelji obilaskom njihovih izložbenih prostora moći obaviti preglede i savjetovanja.

Na štandu Crvenog križa mjerit će se krvni tlak i obavljati oksimetrija i spirometrija, a Ortopedix će raditi kompjutersku analizu stopala. Djelatnici Rezidencije Kastelan mjerit će šećer u krvi i kontrolirati tlak, a učenici Zdravstvenog učilišta osim mjerenja tlaka i glukoze u krvi savjetovat će o dezinfekciji.

Dom zdravlja Zagreb - Centar kao referentno mjesto za zdravo i aktivno starenje obavljat će besplatne preglede (tjelesna težina i visina, indeks tjelesne mase, krvni tlak, šećer u krvi, zasićenost periferne krvi kisikom, spirometrija, opseg struka i bokova, ispitivanje sluha i vida, pregled kože, EKG, mjerenje udjela masnog tkiva i savjetovanje s nutricionistom) uz završnu konzultaciju s liječnikom. Studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu pregledavat će usnu šupljinu, a Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate savjetovat će o prevenciji i liječenju raka prostate.

Izlagači su za posjetitelje pripremili i različite pogodnosti: HRVATSKO APITERAPIJSKO DRUŠTVO - besplatno savjetovanje o pčelinjim proizvodima i apiterapiji te degustaciju meda i drugih pčelinjih proizvoda, ORTOPEDIX ima akciju 2+1 gratis za ortopedske uloške po mjeri, a MILSING svaku kupnju Natural Wealth proizvoda nagrađuje duplim pečatima vjernosti na Natural Wealth kartici 4+. IPSOS će prezentirati simulaciju provođenja anketnog intervjua uživo za zainteresirane za zapošljavanje, a NAJ TURA i partneri imat će degustacije jela vezanih uz kulinarski projekt "Uživam tradicijo", dok će STEPINČEV DOM imati degustaciju slastica. Učenici Zdravstvenog učilišta pružat će usluge parafinske njege i masaže ruku, manikuru ruku, limfnu drenažu lica i demonstrirati kineziološke vježbe za osteoporozu.

Na sajmu Pravo doba prezentirat će se projekt "Pokretni geronto-stomatološki specijalistički tim". Projekt je namijenjen svim nepokretnim i teško pokretnim korisnicima Domova za starije osobe grada Zagreba, a svrha projekta je poboljšanje kvalitete oralnog zdravlja u ove relativno zanemarene populacije.

Dio izlagača će na svojim štandovima organizirati nagradne igre: vikend program za 2 osobe u Lječilištu Reumal Fojnica, vikend program za 2 osobe u dvorcu Sevnica u Sloveniji, vožnja prozirnim kajacima rijekom Gackom za dvije osobe i noćenje s doručkom za dvije osobe u Sobama Vrilo Gacke u organizaciji Vikend van Zagreba, kao i nagradne igre na štandovima Hrvatskog apiterapijskog društva i Naj Tura i partnera.

BOGAT POPRATNI PROGRAM

Stručni i popratni program sastoji se od niza radionica, predavanja, prezentacija i drugih zanimljivih sadržaja.

Nakon samog svečanog otvorenja, u četvrtak, 16. svibnja u 12.30 sati, zajednički koncert održat će zbor liječnika iz Doma zdravlja Zagreb - Centar "Cantus et Sanitas" i "The Greenhill Boys" band nastao u okrilju Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Sve prednosti (i eventualni nedostaci) zapošljavanja u mirovini razmatrati će se na okruglom stolu "Zašto je dobro zaposliti se u mirovini?", a pripremljen je okrugli stol na temu "Godine (ni)su važne - tek se zagrijavamo!".

Na Trgu kreativnih vještina svakodnevno će se održavati različite radionice: izrada slika tomago tehnikom, radionica glinom, izrade cvjetnih aranžmana od tkanine, origami radionice, izrada nakita od recikliranog papira i keramike, izrada ukrasnih jastučića, itd.

Ističemo i modnu reviju Tri generacije – tri gracije.

I ljubitelji kvizova će doći na svoje. U subotu, od 12.00 do 14.00 sati, na otvorenoj pozornici održat će se kviz znanja. Odmor uz knjigu ili časopis nudi se u Čitaonici, u kojoj se može sudjelovati i u razmjeni knjiga.

SVEČANO OTVORENJE

Svečano otvorenje bit će u četvrtak, 16. svibnja u 12.30 sati na Glavnoj pozornici u paviljonu 7. Sajam će otvoriti gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

MJESTO ODRŽAVANJA: Paviljoni 7 i 7a Zagrebačkog velesajma

RADNO VRIJEME: 10.00 do 18.00 sati

Ulaz za sve posjetitelje je BESPLATAN.

POGODNOSTI ZA POSJETITELJE

HŽ putnički prijevoz posjetiteljima Sajma iz Hrvatske i Slovenije odobrava 40% popusta na cijenu povratne karte, a 50% popusta umirovljenicima i osobama starijim od 60 godina temeljem pametne kartice.

PRESS CENTAR
Na usluzi je novinarima svakog dana trajanja sajma.
Telefon: 01/6503-524
E-mail: zv.press@zv.hr