Press

Saznajte više
SAJAM NA ZADOVOLJSTVO STRUKE I POSJETITELJA

Na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. veljače održavaju se DANI LOVA I RIBOLOVA, sajam opreme za lov i ribolov.

Pokrovitelji DANA LOVA I RIBOLOVA su Grad Zagreb, Hrvatski lovački savez i Hrvatsko športsko-ribolovni savez s kojima pripremamo niz kvalitetnih stručnih skupova na kojima će se razmatrati aktualne teme s područja lova i ribolova.

Cilj sajma je promocija i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, predstavljanje novih proizvoda i opreme distributerima, lovcima i ribičima te istaknuti mogućnost razvoja lovnog turizma na kontinentalnom području Hrvatske u suglasju s prirodom. U tom kontekstu, pored izlagačkog segmenta sadržaj ove manifestacije uključuje edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode - trendovi i zakonske odredbe u cilju zaštite divljači te riba i njihovih prirodnih staništa.

Dani lova i ribolova održavaju se u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma.

Izlaže 54 izlagača iz 10 zemalja (Austrija, Danska, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Italija, Japan, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska).

Vodeći izlagači: Hrvatski lovački savez, Lovački savez grada Zagreba, Hrvatski športsko ribolovni savez, Hrvatski streljački savez, Zoološki vrt grada Zagreba, KETTNER, SVENDSEN SPORT, BIROS, BOJNA.

Izložbeni program: oprema za lov (oružje, optika, streljivo, odjeća, obuća), oprema za ribolov.

ZANIMLJIVOSTI ZA POSJETITELJE

Za sve posjetitelje na Danima lova i ribolova organiziran je bogat i nadasve zanimljiv prateći program. Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza organizira Dioramu, izložbu divljih prepariranih životinja a Hrvatski športsko ribolovni savez izložbu prepariranih riba.

Na izložbenom prostoru tvrtke Svendsen Sport u posebno izgrađenom bazenu vršit će se demonstracije ribolovnih tehnika.

Na prostoru Hrvatskog streljačkog saveza i Zagrebačkog streličarskog saveza svi zainteresirani mogu se okušati u gađanju zračnim oružjem i laserom.

U sklopu stručnog programa izdvajamo dvodnevno predavanje Održivi i etični lov u skladu sa zaštitom prirode kao osnova zakonitog lova kao i stručno predavanje Upoznavanje lovaca s afričkom kugom (ASK) te mjerama za sprečavanje unosa ASK u Republiku Hrvatsku.

Dinarska populacija risa koju dijelimo sa Slovenijom i BiH suočena je s opasnosti od izumiranja zbog parenja u uskom srodstvu. Međunarodni tim znanstvenika u okviru projekta LIFE Lynx započeo je istraživanja i ispuštanje risova s Karpata na naše prostore s ciljem spašavanja populacije ove karizmatične vrste. O provedbi projekta na terenu, s kojim izazovima su se susreli i kako su ih prevladali poslušajte u predavanju "Istraživačke muke po risu - zgode i nezgode".

Zadnji dan sajma održat će se predavanje prof. Massima Scandura sa Sveučilišta u Sassariju, Italija, o MammalNet Istraživanje sisavaca Europe uz pomoć građana.

Međunarodni konzorcij MammalNet sastavljen je od vodećih znanstvenih institucija, financiran od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i temeljen na sudjelovanju građana u prikupljanju podataka, poznato kao "građanska znanost". Ovaj međunarodni konzorcij potiče sve zainteresirane građane na slanje podataka o viđanju i lokaciji sisavaca jer je sudjelovanje građana ključno za napredak znanosti u onim područjima u kojima tradicionalne metodologije nisu dovoljne, poput upravljanja i očuvanja divljine.

EDUKATIVNI ZOO VRT

Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu u kojem se mogu vidjeti dvije endemske vrste dinarskog krša - čovječja ribica i dinarski voluhar. Obje su vrste uključene u program CARE koji će Zoološki vrt predstaviti na Danima lova i ribolova.

Riječ je programu Zoološkog vrta koji obuhvaća projekte zaštite prirode, istraživanja i edukacije. Neke su to od glavnih funkcija suvremenih zooloških vrtova.

Zoološki je vrt uključen u projekte zaštite životinja na globalnoj razini, no posebno velik doprinos daje na onoj lokalnoj. U suradnji s drugim institucijama istražuje ugrožene životinjske vrste i dolazi do otkrića koja će dugoročno pomoći u njihovoj zaštiti. Bez tog njegova rada životinjski svijet Hrvatske danas ne bi bio isti. Dio je to posla Zoološkog vrta koji nije vidljiv posjetiteljima. Samozatajno 365 dana u godini svoj posao obavlja i oporavilište za divlje životinje. Zahvaljujući njemu uspješno su oporavljene mnogobrojne životinje. Među njima najpoznatiji su medvjedić Matija, ris Martin i dabar Štefek. Priče o njima posjetitelji Dana lova i ribolova doznat će kroz izložbu fotografija i popratne edukativne sadržaje. Kako bi građane potaknuo da prema životinjskom svijetu gaje više poštovanja, a manje straha, Zoološki vrt će na sajmu postaviti terarije sa zmijama koje žive u Zagrebu i njegovoj okolici. To su poskok, riđovka, smukulja, bijelica i bjelouška. Edukatori će posjetitelje poučiti što učiniti kada zmije susretnu u gradu ili prirodi.

DOBRODOŠLI!