Press

Saznajte više
SEMANTIČKA ZBRKA: DISTINKCIJA POJMA POSLOVNI SAJAM/SAJMIŠTE
Za bolje razumijevanje navodimo sveobuhvatnu definiciju pojma sajam koja kaže da su sajmovi događaji koji se odvijaju redovito u ograničenom vremenu, a služe uspostavljanju i održavanju odnosa s klijentima, pronalasku poslovnih partnera i osoblja, kao i pozicioniranje same tvrtke. Uz testiranje tržišta za nove proizvode, služe i kao instrument istraživanja tržišta, analiziranje konkurencije, te pripremu za prodaju proizvoda i usluga. Važan su marketinški instrument u B2B komunikaciji, intenzivirajući konkurenciju i trgovinu u svim gospodarskim regijama u svijetu, pritom osiguravajući rast i zaposlenost.1

Danas je njihova uloga od ključne važnosti u globalnoj političkoj ekonomiji, budući služi mnogim različitim svrhama, kombinirajući trgovinske i netrgovinske međuzavisnosti, te su katalizatori za uočavanje i postavljanje važnih trendova.2

Globalno udruženje sajamske industrije - UFI aktivno je sudjelovalo u razvoju ISO normi koje propisuju standardizirane pojmove i definicije koji se koriste u sajamskoj industriji. Ovi ISO standardi rezultat su promišljanja nacionalnih i međunarodnih udruženja sajamske industrije iz 17 država, a ISO 25639 sadrži popis pojmova i definicija koje se često koriste u sajamskoj industriji. Namjera mu je olakšati njihovo zajedničko i univerzalno tumačenje, tako da se svojstva povezana s tim pojmovima i definicijama mogu objektivno uspoređivati i pravilno vizualizirati.

ISO terminologija namijenjena je kao pomoć dionicima ovog sektora s ciljem:

  • boljeg povezivanja prilikom tumačenja i razumijevanja različitih komponenti koje čine sajam te
  • odlučivanja žele li sudjelovati na sajmu.

Segment norme ISO 25639 također ima za svrhu pripomoći u jačanju profesionalizma i podizanju standarda sajamske industrije, te služiti kao smjernica dionicima ovog sektora u smislu boljeg razumijevanja različitih statističkih podataka objavljenih o sajmovima.

Kao vodeće globalno udruženje sajamske industrije, UFI već dugo zahtijeva od svojih članova dostavu revidiranih podataka za sajamska događanja koja nose oznaku "Odobrio UFI" kao dio postupka akreditacije članstva.

Prihvaćanje ove ISO terminologije, koja se velikim dijelom temelji na terminologiji koju UFI i njegovo globalno članstvo dugo primjenjuju, omogućit će međunarodnoj sajamskoj zajednici pružanje transparentnih informacija i izlagačima i posjetiteljima.3

Jedan od ciljeva Udruženja upravo je senzibilizirati javnost te napraviti distinkciju pojma poslovni sajam i/ili sajmište u svrhu razumijevanja i pravilnog razumijevanja pojma.

Također, Zagrebački velesajam dugogodišnji je nositelj UFI oznake na svojim sajamskim projektima te je jedan od utemeljitelja međunarodne unije sajmova - UFI davne 1925. godine, a koja je danas krovna svjetska sajamska organizacija.

1 http://www.auma.de/en/facts-and-figures/the-trade-fair-market

2 H. Bathelt & N. Schuldt (2008); Between Luminaires and Meat Grinders: International Trade Fairs as Temporary Clusters

3 https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:25639:-1:ed-1:v1:en

https://www.exhibitoronline.com/news/article.asp?ID=6981