Press

Saznajte više
SMART CITIES KONFERENCIJA

Proljetni sajmovi Zagrebačkog velesajma, osim izložbenog dijela i vodećih izlagača pojedinih industrija odlikuje se snažnim konferencijskim programom koji je okupio eminentne inozemne i domaće stručnjake iz institucija, gospodarstva i udruga.

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma započela je Liderova konferencija Smart cities 2017. – Pametnim rješenjima do održivog grada posvećena cjelovitim i održivim gradovima.

U svom pozdravnom govoru glavni urednik tjednika Lider Miodrag šajatović poručio je kako sve usluge u okviru koncepta "smart cities" služe i građanima, ali i lokalnim vlastima, a ono što je predstavljeno na ovoj konferenciji prošle godine, ove je godine zbog digitalne transformacije već zastarjelo.

Michael A. Lange, predstavnik njemačke Zaklade Konrad Adeanuer na konferenciji je predstavio primjer Pametnog grada Berlina.

"U Njemačkoj federalna vlada podupire ‘smart cities’ inicijativu i koristi platformu Europske komisije iz 2012. kako bi unaprijedili gradove današnjice za budućnost. 2050. godine čak 70 posto svjetske populacije živjet će u gradovima te oni moraju biti održivi i samodostatni, te pružati kvalitetan život svim svojim građanima, a to znači pametnu infrastrukturu i održivo korištenje resursa u svom urbanom okruženju", poručio je Lange.

Razvojne politike jedinica lokalne samouprave prema "pametnim gradovima" zahtijevaju primjerene resurse, kako ljudske tako i financijske, kako bi predstavili kvalitetnije javne usluge.

Kamo sreće kad bismo pametnim napravili cijelu državu, ne samo gradove, poručio je u svom govoru Mihovil Škarica, državni tajnik Ministarstva uprave.