Press

Saznajte više
SUBOTA POPODNE NA RUBU ZNANOSTI - KREŠIMIR MIŠAK

Subota poslijepodne već tradicionalno je rezervirana za Krešimira Mišaka i njegova uvijek zanimljiva predavanja. I ove godine u dvorani u paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma tražila se stolica viška.


Tema ove godine je Psihodelija u 21. stoljeću.

Održat će se četiri predavanja:

  • Kontrakultura, računala i psihodelija, Primož Obrežan
  • Medicinska istraživanja psihodeličnih supstanci, Ratko Martinović
  • Deprivacijski tank, Dražen Radaković
  • Transhumanizam i(ili) čovjek, Krešimir Mišak

Krešimir Mišak ove će godine održati predavanje na temu Transhumanizam i(ili) čovjek. Transhumanizam je pokret koji podržava uporabu znanosti i tehnologije za transformaciju i poboljšanje čovjeka, odnosno ljudskih mentalnih i fizičkih sposobnosti. Pobornici ovog pokreta zalažu se za tehnološku nadgradnju čovjeka kao pojedinca, čime se nadaju iskorijeniti sve što se smatra nepoželjnim i nepotrebnim - bolest, starenje, patnja, pa čak i smrt.

Pojam transhumanizam nastao je sredinom 50-ih i dugo se smatralo kako je to znanstvena fantastika, produkt bezbrojnih filmova i serija, no Mišak smatra da je transhumanizam početkom 21. stoljeća prešao s riječi na djela i da se taj koncept provodi nad svima nama, a da mi toga uopće nismo svjesni.

Transhumanizam ne želi mijenjati samo pojedince, već i cijele društvene strukture, a cilj je postići oblik društva nalik mentalitetu roja ili košnice. Takva kolektivizacija postojala je u određenoj mjeri u komunizmu, no ovdje se ide korak dalje.