Press

Saznajte više
UKRAJINA U FOKUSU: HASKA ŠIJAN "IZA LEĐA"

Danas će na Interliberu, u sklopu programa Ukrajina u fokusu, biti predstavljanje romana "IZA LEĐA" ukrajinske autorice Haske Šijan.

Mlada ukrajinska autorica Haska Šijan već se svojim drugim romanom, "IZA LEĐA" probila u sam vrh suvremene ukrajinske književnosti.

Roman je objavljen 2019. godine i odmah je dobio Europsku nagradu za književnost. Progovara o poziciji žene u vrijeme rata, konkretno o poziciji mlade ukrajinske žene u osvit rata 2014. godine u Donbasu.

O romanu, njegovoj recepciji i njegovoj važnosti kako za suvremenu ukrajinsku tako i za suvremenu europsku književnost govorit će autorica Haska Šijan, prevoditeljica Dariya Pavlešen i urednik Josip Ivanović, uz moderiranje Marije Andrijašević.

Haska Šijan rođena je 1980. godine u Ljvivu. Studirala je klasičnu filologiju na Ljvivskom sveučilištu. Bavi se pisanjem, prevođenjem i fotografijom. Suvlasnica je knjižare u svom rodnom gradu i autorica zapaženog bloga.

S Tilom Schulzom pokrenula je radionicu kreativnog pisanja pod nazivom "Priča za jedan vikend“.

Aktivno se zalaže za povećanje transparentnosti u javnoj nabavci knjiga i udžbenika u Ukrajini. Njezin prvi roman, Lovi, doktore, lovi! objavljen je 2014., a njegov veći dio napisan je na mobitelu dok je ležala u bolnici.

Pozornost javnosti i Europsku nagradu za književnost stekla je 2019. godine svojim drugim romanom, "IZA LEĐA" (Edicije Božičević, 2021.).

Trenutno živi i radi u Bruxellesu.