Press

Saznajte više
USPJEŠNO ZAVRŠEN INTERLIBER

Na Zagrebačkom velesajmu završio je 41. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, vodeći sajam knjiga na ovim prostorima.

Izlagalo je više od 300 izlagača u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma koji su predstavili svoja najnovija izdanja. Tijekom šest dana promoviran je veliki broj novih naslova knjiga i publikacija.


Ovogodišnje izdanje Interlibera bilježi i 7% rast izložbene površine kao i najopsežniji prateći program s više od 200 termina održan na četiri lokacije na sajmu.
 
Pokrovitelji Interlibera bili su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb – gradonačelnik Milan Bandić koji je i otvorio sajam. Sajam je posjetio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u društvu Nine Koržinek Obuljen, ministrice kulture i Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova.
 
Interliber još jednom je potvrdio koliko građani vole knjigu i pisanu riječ budući je i ove godine vladala velika gužva u paviljonima i oko Zagrebačkog velesajma. Procjena je da je sajam razgledalo više od 130.000 posjetitelja.
 
Veliki interes publike izazvali su potpisivanje knjiga i dolazak Kristijana Novaka, Mire Gavrana, Mani Gotovac, Jurice Pavičića, Julijane Matanović, Olega Maštruka, Ivane Dragičević, Vjekoslave Huljić, Sanje Pilić, Sanje Polak, Mate Jankovića i mnogih drugih. Svoju biografiju povodom 20 godina rada izdala je i predstavila publici poznata grupa Elemental. Ove godine Interliber su posjetila i publici se predstavila poznata inozemna, književna imena poput Bobbie Peersa, Thomasa Engera i Gail Honeyman.
 
U sklopu programa svaki dan održavale su zanimljive panel rasprave poznatih pisaca, radionice, zabavno čitanje lektire, a na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 svakodnevno se moglo uživati u nastupima DJ-a i glazbenih bendova. Posebno osmišljeni dodatni sadržaj Znanstveni kvart privukao je mnoštvo znatiželjne djece. Znanstveni kvart održao se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom na galeriji paviljona 5.
 
Knjige prikupljene u akciji Knjigodar predane su predstavnicima Osnovne škole Brestovac. A održana je i Druga javna aukcija knjiga, kao i kviz znanja High five za učenike osnovnih i srednjih škola. Novost ovogodišnjeg Interlibera bio je Sajam obrazovanja - World Education Fair. Tijekom dva dana održavanja svi zainteresirani za obrazovanje u inozemstvu mogli su dobiti informacije o studiranju, srednjim školama, jezičnim tečajevima u inozemstvu i Work&Travel USA programu studentske kulturalne razmjene u SAD-u te poslušati zanimljive radionice i predavanja na temu obrazovanja u inozemstvu.
 
Organizator Zagrebački velesajam iznimno je zadovoljan održanim sajmom Interliber. Kako je na otvorenju naglasila Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma Interliber kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj pozicionirao se kao važna platforma za slobodu izražavanja kroz pisanu riječ i dijalog domaće i međunarodne književne scene. Prema rezultatima svih projekata održanih ove godine na Zagrebačkom velesajmu sajmovanje  je u snažnoj ekspanziji.
 
Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara povodom završetka Interlibera izjavio je:  "Ovogodišnje izdanje Interlibera zadržalo je razinu i smjer koji smo zacrtali još prošle godine, a postigli smo i više s rastom izložbene površine sajma i brojem održanih termina pratećeg programa. Estetski je ostavio najbolji dojam do sada, dok je broj posjetitelja bio na razini prošle godine. Prema izvještajima nakladnika, ekonomski učinak također je bio na razini prošle godine, što je odlična vijest ako uzmemo u obzir manji broj proizvedenih naslova unazad nekoliko godina. Popratni program, koji je ove godine bio najopsežniji imao je 95% održanost termina. A ovim putem posebno zahvaljujem svim ljudima koji su stajali s druge strane pulta, s osmijehom na licu i bili u službi promocije knjiga svim posjetitelja na sajmu.“
 
Za vrijeme Interlibera održala se i Inova, 43. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem i Budi Uzor, 14. izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova.