Press

Saznajte više
USPJEŠNO ZAVRŠENA AMBIENTA 2018

Pokret za hrvatsku drvnu industriju

Danas se na Zagrebačkom velesajmu zatvara 45. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije AMBIENTA.
 
Ambienta je predstavila koncepcijski i komunikacijski redizajniranu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskoj proizvodnji. Svoju priču potvrdila je sadržajem, reprezentativnim izlagačkim programom i cjelovitom institucionalnom potporom pritom se pozicionirajući kao najvažniji poslovni događaj drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj.
 
Ukupan izlagački segment ovogodišnjeg izdanja Ambiente bilježi rast od 20%, a vidljiv je u  kvantitativnom i kvalitativnom povećanju i uređenju izložbenih prostora. Potporu nastupu hrvatskih izlagača na Salonu dala je Hrvatska gospodarska komora te broj izlagača koje je HGK financijski potpomogla bilježi rast za 52% u odnosu na prošlu godinu.
 
Salon je razgledalo više od 20.000 posjetitelja te je zabilježen rast poslovne publike od 25% u odnosu na prošlu godinu.
 
Ambientu je otvorio Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta i izaslanik premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.
 
Salon je predstavljen kroz tri tematske cjeline:

 • ambiDOM,
 • ambiPRO i
 • DESIGN ZONE

u sedam paviljona sa 332 izlagača iz 32 zemlje.

Realizacija Ambiente 2018 na partnerskoj razini obuhvaća intenzivnu suradnju sa Gradom Zagrebom kao suorganizatorom, Ministarstvom poljoprivrede kao pokroviteljem Salona, te partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskim šumama, Šumarskim fakultetom i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Design Zone

Dizajnerska izlagačka cjelina na Ambienti pod nazivom DESIGN ZONE bila je mjesto renomiranih domaćih i inozemnih proizvođača namještaja i dizajnerskih studija, a svojom inovativnošću i dizajnom proizvoda osvojili su sve posjetitelje i medije. Svoju priliku imali su i mladi dizajneri u izlagačkoj cjelini AMBIENTA BOX
 
U sklopu Salona održana je tribina Projekt: Hrvatski prostor življenja - Europsko gospodarsko interesno udruženje (EGIU) i predstavljanje 1. hrvatskog nacionalnog brenda namještaja. Vala, novoutemeljeni nacionalni brend za namještaj i prateće proizvode je ujedno i certifikat koji označava hrvatske proizvode koji moraju zadovoljiti kriterije inovativnog dizajna te kvalitete izrade.

Na Ambienti su se prvi put predstavili radovi odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb sa sjedištem u Orlovcu. Svi posjetitelji mogli su pogledati unikatne uporabne predmete koje su oni napravili poput jastuka, lampi ili zdjelica.

Priznanja i nagrade izlagačima

Tradicionalno za vrijeme Ambiente dodijeljena su priznanja i nagrade izlagačima:

 • NAGRADA NOVINARA za najbolji dizajn na Design zone;
 • DESIGN PLUS nagrada za najbolji dizajn proizvoda na Ambienti te
 • MOBIL OPTIMUM priznanja kvalitete najviše ocijenjenih proizvoda.

Zlatnu plaketu i diplomu Mobil optimum dobili su:

 • kolekcija OFFSET za uspješan dizajn i primjenu materijala u kolekciji
 • Offset MUNDUS VIRIDIS d.o.o.,
 • ALULUK HS ZERO za inovativno rješenje i kvalitetu izrade stijene LOKVE d.o.o.,
 • Garnitura  CATANIA za funkcionalnost i uspješnu primjenu materijala u garnituri PRIMA NAMJEŠTAJ/ISG d.o.o i
 • kolekcija DANSK za uspješnu primjenu materijala i tehnologijie u izradi asortimana SPIN VALIS d.d.

Nagradu novinara za najbolji dizajn na Design zone dobio je Cooper lamps proizvođača Luminis d.o.o, a Design plus nagradu za najbolji proizvod na Ambienti dobila je TRIS kolekcija proizvođača Drvna industrija Novoselec dizajnerice Ade Kezić. Proizvod je izložio FLORIAN HRVATSKA.
 
Zahvalu na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji na suorganizaciji stručnih i znanstvenih događanja i na projektu ocjenjivanja MOBIL OPTIMUM dobio je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kuhinja od sto tisuća kuna dobitnici iz Zagreba

Prvu nagradu, kuhinju sa svim uređajima u vrijednosti od čak 100.000 kuna, sponzora PRIMA osvojila je sretna dobitnica Miljenka Perković iz Zagreba.
 
Ukupni nagradni fond na ovogodišnjoj Ambienti bio je najveći do sada - 195.554,00 kune.