Press

Saznajte više
ZAGREB VEĆESLAVA HOLJEVCA

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca" postavljena je u paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Muzeja suvremene umjetnosti.

Otvorenje izložbe je 3. srpnja 2023. u 12 sati, a izložba se može posjetiti radnim danima od 9.00 do 20.00 sati i subotom od 9.00 do 15.00 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Svrha izložbe "Zagreb Većeslava Holjevca" je prezentirati stanovnicima i posjetiteljima Zagreba te posjetiteljima Zagrebačkog velesajma urbanističko-arhitektonsku viziju i dosege Zagreba Većeslava Holjevca paniranog i projektiranog te građenog od 1952. do 1963., kao i prezentirati odabrane biografske podatke o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate.

Većeslav Holjevac je tijekom svojih gradonačelničkih mandata inicirao i omogućio niz važnih urbanističko-arhitektonskih ostvarenja od Zagrebačkog velesajma do Novog Zagreba, stoga je Zagrebački velesajam posebno ponosan na činjenicu da je suorganizirao i ugostio ekstenziju izložbe "Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi" koja je zbog velikog interesa posjetitelja tijekom 2021. dva puta postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i koja je iste godine gostovala i na 43. međunarodnom sajmu knjige Interliber na Zagrebačkom velesajmu jer je uz izložbu objavljena i monografija "Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi"

Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt prof.dr.sc. Ivan Mlinar, a biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu proveo je povjesničar prof.dr.sc. Hrvoje Klasić. Autor izložbe je prof.dr.sc. Ivan Mlinar.

Za izložbu i monografiju "Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.:Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi" su prof.dr.sc. Ivan Mlinar i prof.dr.sc. Hrvoje Klasić 2022. nagrađeni Nagradom Grada Zagreba.

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca" u paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma dio je inicijative za pronalaženje primjerenog prostora za trajni postav izložbe o Zagrebu Većeslava Holjevca koja prezentira iznimno razdoblje i protagoniste u razvoju Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Potporu istraživanju, pripremi i produkciji izložbe kao i objavi monografije dali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Državna geodetska uprava, a pokrovitelj je Gradska skupština Grada Zagreba.

Donatori izložbe na Zagrebačkom velesajmu su GNK Dinamo Zagreb, Bundek Office d.o.o. i Croatel d.o.o.